Owsianka mimo swojego niewinnego wyglądu daje bardzo dużo energii i witamin. To właśnie dlatego chętnie spożywali ją dawniej na przykład górnicy. Owies i jego przetwory mają właściwości odchudzające i odmładzające! Płatki owsiane mają bardzo dużo białka i aminokwasów, a w połączeniu z mlekiem są świetnym źródłem witaminy B6, która poprawia koncentracje i pamięć. W popularnej owsiance znajdziemy również witaminę B1 oraz kwas proteinowy które zdecydowanie zmniejszają uczucie zmęczenia. Dodatkowo śniadanie takie zawiera magnez, żelazo oraz szereg innych witamin. Płatki owsiane zawierają też duże ilości błonnika, który wspomaga trawienie oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych które zapobiegają miażdżycy, a dodatkowo wspomagają odbudowę naszej skóry. Wszystkie te składniki sprawiają, że owsianka to śniadanie idealne. Najprostszą owsiankę można przygotować gotując mleko przez kilka minut z porcją płatków owsianych. Zupę taką można urozmaicić dodając do niej bakalie, gorzką czekoladę lub owoce.