Niezdrowe jedzenie: na co tak naprawdę musimy uważać?
Niezdrowe jedzenie często znajduje się w naszym menu - u jednych sporadycznie, u innych częściej. Niestety, często nie zdajemy sobie sprawy, jakie skutki dla organizmu powoduje spożywanie niezdrowych produktów. Nie zawsze też wiemy, które dokładnie posiłki mogą być dla nas niewskazane. W tym artykule znajdziesz informacje na temat szkodliwości niezdrowego jedzenia.
- Redakcja
W tym artykule:
- Niezdrowe jedzenie: co jest niezdrowe?
- Niezdrowe jedzenie: szkodliwe przygotowywanie posiłków
- Niezdrowe jedzenie: skutki zdrowotne
- Niezdrowe jedzenie: czy trzeba je wyeliminować całkowicie?
Niezdrowe jedzenie: co jest niezdrowe?
Lista produktów niekorzystnych dla naszego zdrowia jest bardzo długa. Zasadniczo do tej kategorii możemy zaliczyć przede wszystkim te, które są:
- przetworzone;
- wysokokaloryczne;
- zawierają konserwanty, barwniki i inne składniki, dodawane przez producentów dla polepszenia smaku czy aromatu.
Należy pamiętać, że niezdrowe jedzenie to nie tylko przekąski i słodycze o dużej zawartości soli lub cukrut, ale często również dania, które mogą stanowić kuszącą alternatywę dla pożywnego i wartościowego śniadania, obiadu czy kolacji.
Czego zatem należy unikać? Co jest niezdrowe?
Zacznijmy od napojów. Do najbardziej szkodliwych należą te słodzone. Warto podkreślić, że w szklance gazowanego napoju typu cola może znajdować się nawet 5 łyżeczek cukru, co w przypadku młodej, zdrowej osoby stanowi ok. 1/4 dziennego zapotrzebowania na cukier.
Dobrą alternatywą nie będą tu również napoje słodzone aspartamem i innymi słodzikami. Pamiętajmy też, że niezdrowe – zwłaszcza dla żołądka – są też napoje gazowane. Oczywiście niekorzystne dla naszego zdrowia jest też nadużywanie napojów alkoholowych typu piwo, wino czy wódka.
Jeśli chodzi o niezdrowe przekąski, to należy zwrócić uwagę zwłaszcza na:
- chipsy
- frytki
- paluszki
- słone orzeszki.
Tego typu produkty zawierają dużą ilość soli, tłuszczu i węglowodanów. Z kolei wśród słodkich przekąsek wymienić trzeba batoniki i różnego rodzaju ciasta i ciasteczka, które zawierają duże ilości cukru.
Niezdrowe produkty to również wszelkiego rodzaju fast-foody (np. hot-dogi, hamburgery, kebaby) czy pizza, która dla wielu z nas może stanowić kuszącą alternatywę dla pożywnego obiadu.
Z pewnością dobrym pomysłem na śniadanie czy kolację nie są parówki, serek topiony, konserwa czy pasztet. Specjaliści dietetycy zalecają również, aby wykluczyć z diety margarynę oraz białe pieczywo, zwłaszcza bułki.
Dieta dobra dla wątroby – przepisy i porady, co jeść, by zachować ją w dobrej kondycji
Magazynuje, oczyszcza z toksyn, a to tylko nieliczne z setek funkcji jakie pełni w naszym organizmie wątroba. Ma tylko jedną wadę - nie zaalarmuje cię, gdy będzie w słabej kondycji. Dobrze wiedzą o tym ci, których wątroby chorowały, dając zupełnie mylne sygnały. Jaką dietę stosować, by poprawić stan zdrowia wątroby i ulżyć jej w pracy? Podpowiadamy.
Niezdrowe jedzenie: szkodliwe przygotowywanie posiłków
Odpowiednie przygotowywanie posiłków ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Niestety, przygotowując śniadanie czy obiad często popełniamy proste błędy, które mają wpływ na jakość naszych posiłków. Jak ustrzec się przed szkodliwym przygotowywaniem posiłków?
Przede wszystkim: zrezygnujmy ze smażenia. Potrawy przygotowane w tłuszczu zawierają znacznie więcej kalorii niż dania gotowane. W dodatku podczas smażenia posiłek traci sporo wartości odżywczych, z czym nie mamy do czynienia w przypadku dań gotowanych na parze.
Przygotowując posiłki, należy też pamiętać o unikaniu nadmiernej ilości soli. Dzienne zapotrzebowanie na sól w przypadku zdrowego człowieka to ok. 5 gramów, czyli jedna płaska łyżeczka. To niewielka ilość, jednak bardzo często zapominamy o tym, dosalając dla smaku wszelkie potrawy.
Szkodliwe dla organizmu jest również nadużywanie cukru. Jeśli chcemy, aby nasze posiłki były pożywne i zdrowe, to powinniśmy starać się ograniczyć stosowanie cukru do minimum, rezygnując także ze spożycia soków owocowych.
Przygotowując dania, dobrze jest natomiast korzystać przede wszystkim ze świeżych warzyw, owoców, mięs i innych produktów pochodzenia naturalnego, bogatych w składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
Jeśli zastosujemy się do tego zalecenia, nasze posiłki zachowają właściwości niezbędne do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.
Niezdrowe jedzenie: skutki zdrowotne
Niewłaściwa dieta może nieść poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Spożywając wysokokaloryczne posiłki, narażamy się między innymi na nadwagę i otyłość, które nie tylko obniżają znacząco sprawność naszego organizmu, ale także sprzyjają rozwojowi wielu chorób. Do najczęściej występujących chorób, spowodowanych między innymi niewłaściwą dietą, należą:
- nadciśnienie tętnicze: to schorzenie układu krążenia, które rozpoznaje się w przypadku, gdy pomiar ciśnienia przekracza 140 mmHg (ciśnienie skurczowe) i 90 mmHg (ciśnienie rozkurczowe). Szacuje się, że w Polsce z nadciśnieniem tętniczym zmaga się nawet 10 mln dorosłych osób. Nadciśnienia tętniczego nie należy lekceważyć. W przypadku zaniechania leczenia nadciśnienie tętnicze może powodować wiele powikłań. Do najpoważniejszych należy zaliczyć m.in. zawał serca, udar mózgu czy niewydolność nerek. Rozwojowi nadciśnienia sprzyjają: siedzący tryb życia, stres, używki (alkohol, papierosy) oraz wysokotłuszczowa dieta, składająca się również z posiłków zawierających dużą ilość soli. Osoby cierpiące na nadciśnienie powinny pozostawać pod stałą kontrolą lekarza.
- cukrzyca typu 2, która sprzyja rozwojowi wielu powikłań kardiologicznych, nerkowych, okulistycznych i ze strony układu nerwowego. Cukrzycę typu 2 rozpoznajemy, gdy stężenie glukozy we krwi ma wartość ≥126 mg/dl. Rozwojowi cukrzycy sprzyja między innymi dieta bogata w węglowodany, dlatego osoby narażone na tę chorobę powinny unikać słodzonych napojów, przekąsek, ciast i ciasteczek. Osoby cierpiące na cukrzycę wymagają stałego nadzoru lekarskiego.
Należy pamiętać, że niezdrowe produkty w naszej diecie mogą sprzyjać rozwojowi także innych chorób. Niezdrowe jedzenie sprzyja na przykład występowaniu choroby wrzodowej, problemom trawiennym, może też być przyczyną dyskomfortu psychofizycznego (brak energii, zmęczenie), a nawet depresji.
Trzeba też zwrócić uwagę na fakt, iż spożywanie niektórych wysoko przetworzonych produktów może sprzyjać rozwojowi nowotworów. Osoby odżywiające się niezdrowymi produktami cierpią także na problemy dermatologiczne. Niewłaściwa dieta niesie niestety skutki dla całego organizmu, dlatego tak ważne jest, aby unikać niezdrowych produktów oraz prowadzić aktywny tryb życia.
Niezdrowe jedzenie: czy trzeba je wyeliminować całkowicie?
Należy pamiętać, że niezdrowe rzeczy łatwo jest zastąpić produktami, które okażą się korzystne dla naszego organizmu, a przy okazji będą smaczne. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, to, zamiast sięgać po czekoladę, możemy wybrać owoc, a słodki napój zastąpić na przykład herbatą z miodem i cytryną.
Eliminując z diety niezdrowe, przetworzone produkty, znacząco poprawimy nasze zdrowie, zrzucimy zbędne kilogramy i zyskamy lepsze samopoczucie. Czy jednak niezdrowe jedzenie należy całkowicie wyeliminować z naszej diety?
Jeśli cierpimy na cukrzycę czy nadciśnienie, to z pewnością powinniśmy unikać niezdrowych produktów i stosować się do zaleceń dietetycznych naszych lekarzy. Jeśli jednak cieszymy się dobrym zdrowiem, a w dodatku uprawiamy sport albo wykonujemy fizyczną pracę, to czasami możemy pozwolić sobie nawet na najbardziej niezdrowe jedzenie typu cola i chipsy.
Należy przy tym pamiętać, by tego typu produktów nie spożywać regularnie ani w dużej ilości, zwłaszcza, że bardzo łatwo jest się przyzwyczaić do słodkich i słonych przekąsek.
Co jeść, żeby rzadziej chorować? Pytamy eksperta o budowanie odporności dietą
Jak poprawić naszą odporność? Co powinniśmy wprowadzić do diety, żeby wzmacniać nasz organizm zamiast mu szkodzić? Zapytałyśmy o to ekspertkę od immunologii i dietetyki, Jagodę Dąbrowską. Jej rady powinnyśmy wprowadzić do naszej diety od razu.