Reklama

W tym artykule:

  1. Antygrypina – dodaj ją do codziennej diety!
  2. Antygrypina z grejpfrutem – przepis
  3. Antygrypina z cytryną – przepis
  4. Antygrypina z pomarańczą – przepis
Reklama

Antygrypina to domowa mikstura stworzona na bazie cytrusów, czosnku, miodu, imbiru i kurkumy. Można śmiało powiedzieć, że zawiera wszystko, co najlepsze. Głównym zadaniem antygrypiny jest pomoc w walce z infekcjami, grypą i przeziębieniem. Skutkiem ubocznym, czy też dodatkowym działaniem jest poprawienie i wsparcie odporności naszego organizmu. Antygrypina powinna smakować każdemu, ponieważ ma słodko kwaśny smak.

Antygrypina – dodaj ją do codziennej diety!

Dlaczego warto dodać ją do jesiennej i zimowej diety? Ponieważ wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Bazą mikstury są cytrusy, resztę składników możemy łączyć dowolnie.

Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność pij przyjmuj w postaci zdrowotnych shotów dwa razy dziennie po 1 kieliszku.

Jeżeli walczysz z przeziębieniem, grypą lub inną infekcją pij napój nawet 3-4 razy dziennie.

Antygrypinę możesz pić rozwodnioną z wodą, w formie shotów lub dodając ją do herbaty.

Antygrypinę w wersji dla dzieci przygotuj w wersji bez czosnku.

UWAGA! Niektóre leki wchodzą w reakcję z grejpfrutem, dlatego skonsultuj się z lekarzem, przyjmuj antygrypinę na 2 godziny przed lub po przyjęciu leków lub zastąp antygrypinę z grejpfrutem innym cytrusem.

Przepisy możesz modyfikować, poprzez dodawanie np. większej ilości czosnku, miodu lub cytrusów.

Antygrypinę przechowuj w lodówce. Po 3 dniach najlepiej przygotować nową dawkę napoju.

Zobacz tez:

Olejek złodziei® - lepszy od antybiotyków! ->>

Imbirowa mikstura na przeziębienie ->>

Antygrypina z grejpfrutem – przepis

Składniki:

  • 2 grejpfruty
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka lub niewielki kawałek imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy grejpfruty i wkładamy do wysokiego naczynia lub do kielicha blendera.
  2. Obieramy imbir i czosnek. Wrzucamy je do grejpfrutów wraz z resztą składników.
  3. Całość blendujemy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, możemy dodać wody.
  4. Antygrypina najlepiej smakuje schłodzona.

Antygrypina z cytryną – przepis

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka lub niewielki kawałek imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny obieramy i usuwamy z nich pestki, a następnie wkładamy do wysokiego naczynia lub do kielicha blendera.
  2. Obieramy imbir i czosnek. Wrzucamy je do grejpfrutów wraz z resztą składników.
  3. Całość blendujemy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, możemy dodać wody.

Antygrypina z pomarańczą – przepis

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka lub niewielki kawałek imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny i pomarańcze obieramy i usuwamy z nich pestki, a następnie wkładamy do wysokiego naczynia lub do kielicha blendera.
  2. Obieramy imbir i czosnek. Wrzucamy je do grejpfrutów wraz z resztą składników.
  3. Całość blendujemy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, możemy dodać wody.
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama