Delicje z ziarnem w tle
Zdrowe, lekkostrawne i łatwe w przyrządzaniu. Kasze i ryż to świetne źródło białka, żelaza, magnezu. Smakują na słono i w deserach. Powinny pojawiać się w diecie nawet najmłodszych dzieci.
- Rodzice
Makaron bezglutenowy
Od roku z kozim mlekiem
- 2 łyżki makaronu bezglutenowego,
- 1/2 szklanki koziego mleka,
- łyżeczka glukozy,
- szczypta soli
Mleko zagotować ze szczyptą soli i glukozą, a następnie dodać makaron. Gotować według przepisu na opakowaniu. Podawać po lekkim przestudzeniu.
Pudding z kaszy manny
Od roku
- 1/2 l mleka,
- 1/3 szklanki kaszy manny,
- jajko,
- łyżka masła,
- 15 g cukru,
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
Kaszę zalać w garnku mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 10 minut, często mieszając. Jajko sparzyć, wbić do miski i utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Dodać ją do gorącej (ale nie wrzącej!) kaszy i gotowe! Dla smaku warto dorzucić do potrawy startą skórkę z połowy cytryny, ale wtedy można ją podawać dopiero 2-latkowi.
Krokieciki z kaszy gryczanej z sosem pomidorowym
Od 2 lat
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej,
- łyżka masła,
- jajko,
- łyżka mąki,
- 4 łyżki tartej bułki,
- szczypta soli,
- pieprz ziołowy,
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
- 1/2 łyżeczki bazylii,
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego,
- tłuszcz do smażenia
Kaszę opłukać i ugotować z dodatkiem masła w podwójnej ilości wody. Gdy ostygnie, dodać jajko, mąkę, połowę tartej bułki, pieprz i sól do smaku. Uformować krokieciki, obtoczyć je w bułce i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Koncentrat wymieszać z czosnkiem, bazylią i 3 łyżkami wody, zagotować. Krokiety podawać z sosem.
Placuszki ryżowe z mandarynkami
Od roku
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu,
- jajko,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżki cukru,
- 2 mandarynki,
- szczypta soli,
- tłuszcz do smażenia
Oddzielić żółtko od białka. Żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ryż. Białko ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodać do ryżu i delikatnie wymieszać razem z cukrem waniliowym. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Osączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku i przełożyć na ogrzany talerz. Podawać z cząstkami mandarynek.