Syrop z sosny to od lat znany sposób na odporność i...młodość. Jak go zrobić w domu?
Syrop z sosny to specyfik znany w medycynie ludowej od lat. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych uznaje się go za naturalną substancję leczniczą. Szczególnie przydaje się w okresie jesienno-zimowym, gdy organizm jest silniej narażony na infekcje. Warto jednak sięgać po niego przez cały rok. Systematycznie wypijany syrop sosnowy poprawia odporność i korzystnie wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu. Działa wykrztuśnie i antybakteryjnie. Na dodatek łatwo go przygotować.
- Redakcja
Najlepszy syrop sosnowy powstaje ze składników zebranych w maju. Właśnie wtedy w pędach znajduje się najwięcej dobroczynnych substancji. Gotowy napój warto podawać dzieciom - ze względu na słodki smak jest zdecydowanie chętniej spożywany niż syrop czosnkowy lub buraczany. Dodatkowo można syrop z pędów sosny w ciąży spożywać bez obaw.
Syrop z sosny - właściwości i dawkowanie
W męskich kwiatostanach i młodych pędach sosnowych znajduje się wiele cennych substancji, warunkujących działanie lecznicze i odżywcze gotowego syropu. Wiedząc, kiedy zbierać składniki, można umiejętnie wykorzystać moment, gdy występują one w dużych dawkach.
Na uwagę zasługują przede wszystkim:
- witaminy z grupy B podnoszące odporność i uczestniczące w tworzeniu przeciwciał, a także ograniczające bolesność mięśni,
- witamina C wzmacniająca odporność i neutralizująca wolne rodniki,
- flawonoidy o działaniu antyutleniającym, przeciwzapalnym, moczopędnym i rozkurczowym,
- węglowodany dodające energii,
- kwasy fenolowe walczące z wolnymi rodnikami,
- gorycze - związki chemiczne działające wzmacniająco i uspokajająco, polecane rekonwalescentom,
- sole mineralne regulujące gospodarkę wodną organizmu,
- olejek eteryczny odpowiedzialny za działanie antyseptyczne.
Najczęściej stosuje się syrop sosnowy na kaszel oraz przy infekcjach dróg oddechowych. Ma on działanie wykrztuśne, odkażające, łagodzące. Obecny w nim olejek sosnowy rozgrzewa i pobudza krążenie krwi, co sprzyja powrotowi do zdrowia. Dodatkowo działa przeciwzapalnie.
Przeziębienia to nie jedyne zastosowanie syropu sosnowego. Ze względu na działanie moczopędne pomocny jest on również w przypadku infekcji pęcherza moczowego. W połączeniu z właściwościami przeciwzapalnymi, rozgrzewającymi i antybakteryjnymi wspiera też leczenie przy problemach z przydatkami u kobiet i prostatą u mężczyzn. Syrop sosnowy sprzyja również obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi.
Jak stosować syrop z sosny? Profilaktycznie zaleca się wypijać 1 łyżeczkę z samego rana. Można dodać syrop do wody lub herbaty. W czasie choroby 1 łyżeczkę syropu podaje się w przypadku dorosłych 3-4 razy dziennie, zaś w przypadku dzieci 3-krotnie. Od jakiego wieku można podawać dzieciom syrop sosnowy? Najlepiej skonsultować to z lekarzem. Niektóre mamy decydują się na włączenie tego składnika dopiero po ukończeniu przez malucha drugiego roku życia, inne wcześniej. Aktualnie nie ma żadnych badań ani wytycznych, wskazujących konkretną cezurę.
Photo: Getty Images
Syrop z pędów sosny - przepis
Jak zrobić syrop z sosny domowym sposobem? Najlepiej nadają się do tego celu młode pędy niezakończone kwiatostanami lub pączki. Podczas zbioru należy zwrócić uwagę, by pozyskiwać pędy boczne i nie pozbawić młodego drzewa pędu szczytowego, co uniemożliwiłoby mu wzrost.
Przepis na syrop sosnowy jest łatwy do wykonania. Potrzebne będą jedynie:
- zebrane młode pędy
- cukier lub miód - najlepszy będzie miód spadziowy wzmacniający działanie antybakteryjne
- woda
Najlepsze pędy to te jasnozielone w brązowych szypułkach, które nie przekroczyły jeszcze 12 cm długości. Im bardziej lepkie, tym bardziej soczyste, dzięki czemu łatwiej pozyskać będzie sok z pędów sosny.
Zebrane pędy opłukać starannie pod bieżącą wodą, pokroić je na kawałki lub ugnieść w moździerzu. W słoiku układać naprzemiennie około 3 cm zgniecionych lub pociętych pędów oraz 4 łyżeczki cukru. Na koniec wlać odrobinę wody, słoik zakręcić i odstawić na około 2-3 tygodnie.
Photo: Getty Images
Syrop z pędów sosny - czy pasteryzować?
Gotowy syrop sosnowy wystarczy zlać do wyparzonych słoików lub butelek, a następnie przechowywać w lodówce. W razie potrzeby można całość zapasteryzować, ponieważ wysoka temperatura nie zmienia w żaden sposób właściwości syropu.
Pozostałe po odsączeniu syropu pędy nadają się do zalania alkoholem. W efekcie powstaje wspomagająca nalewka idealna na przeziębienie.
Syrop z szyszek sosny - przepis
Syrop z szyszek sosny to rozwiązanie w momencie, gdy przegapiliśmy czas zbioru młodych pędów. Szyszki dojrzewają około dwóch lat, jednak na przetwory nadają się w pierwszym roku, dopóki są miękkie i zielone. Pamiętać należy o tym, że zrywanie szyszek na terenach lasów państwowych jest wykroczeniem.
Jak przygotować syrop z sosnowych szyszek? Metoda jest bardzo podobna do produkcji syropu z pędów, choć w efekcie uzyskuje się nieco inny smak. Potrzebne będą:
- 1,5 szklanki młodych sosnowych szyszek
- 1,5 szklanki cukru
- spirytus lub wódka
Szyszki należy dokładnie oczyścić, odciąć zdrewniałe ogonki. Można pokroić je na połówki lub plasterki i w takiej postaci zasypywać cukrem, układając warstwami, lub po prostu zasypać je cukrem w proporcji 1:1. Wierzch powinien być przykryty grubszą warstwą. Tak przygotowany słój odstawiamy w suche i słoneczne miejsce na około 2 tygodnie, od czasu do czasu wstrząsając naczyniem. Idealnym miejscem będzie parapet.
Dalsze postępowanie uzależnione jest od efektu, jaki chcemy uzyskać. Jeżeli zależy nam przede wszystkim na syropie z szyszek, wystarczy całość przecedzić przez sito i przelać do wyparzonych butelek lub słoików. Można dodać łyżeczkę spirytusu, by przedłużyć czas przydatności do spożycia. Na tej bazie można przygotować także nalewkę.
Photo: Getty Images
Nalewka z sosny - przepis
Nalewka sosnowa, podobnie jak syrop, działa wspomagająco przy leczeniu infekcji układu oddechowego i przeziębień. Stosować można ją wzmacniająco przez cały rok w niewielkich dawkach. Nalewkę przygotować można z szyszek lub z młodych pędów.
W pierwszym przypadku punktem wyjścia jest powyższy przepis na syrop z sosnowych szyszek. Płyn z szyszkami zlać należy do większego naczynia i zalać spirytusem lub wódką. Po około tygodniu można całość przecedzić, najlepiej przez płótno, które ułatwi klarowanie, zlać do butelek i odstawić. Do spożycia nalewka z sosny nadaje się po około 2-4 miesiącach, choć najsmaczniejsza będzie po upływie dwóch lat.
Godna polecenia jest także wersja dwustopniowa w duchu zero waste. Polega ona na tym, by po przygotowaniu nalewki powyższym sposobem szyszek nie wyrzucać, lecz zalać je wódką na kolejny tydzień. W ten sposób z jednej porcji uzyskuje się i nalewkę sosnową, i wódkę sosnówkę o bardzo ciekawym smaku i aromacie.
Nalewka sosnowa może być przygotowana także na bazie młodych pędów. Po wykonaniu z nich syropu, pozostałe pędy zalewa się spirytusem i wodą w proporcji 2:1, a następnie szczelnie zamyka. Taki miks umieszczamy w ciemnym miejscu na siedem dni, codziennie wstrząsając. Następnie całość można dosłodzić miodem lub cukrem i odstawić na kolejny tydzień. Kolejnym krokiem jest przecedzenie nalewki i zlanie jej do butelek.
Syrop z sosny - gdzie kupić, cena
Jeśli nie mamy ochoty samodzielnie przygotowywać syropu sosnowego, można kupić gotowy już produkt. Dostępny jest on w zielarniach, sklepach ze zdrową żywnością, dobrze zaopatrzonych hipermarketach oraz internecie. Koszt to około 20 złotych za 250 ml.