Nasz mózg jako część naszego ciała również odczuwa zmiany w sposobie naszego odżywiania. Jeśli dostarczamy mu jedzenie typu fast food to bardzo cierpi. Cukier w dużych dawkach i tłuszcze nasycone powodują uszkodzenia w strukturze naszego mózgu! Niszczą one tkankę nerwową i powodują stany zapalne.

U osób otyłych stołujących się na co dzień fast foodach stwierdzono za pomocą badania rezonansem nieprawidłowości w procesach układy nerwowego. Mieli oni podwyższony poziom fibrynogenu, a świadczy to o stanach zapalnych i obumieraniu tkanek. Dodatkowo w ciele migdałowatym znajdował się nadmiar wody. {Powoduje to uszkodzenie tkanek nerwowych a w następstwie stany lekowe, depresje czy fobie.

Na dokładkę okazało się że osoby kochające śmieciowe jedzenie miały... mniejszy mózg! Wpływało to na odczuwanie głodu oraz zdolność podejmowania decyzji.
Okazuje się więc, że aby cieszyć się długo zdrowym ciałem i świeżością umysłu należy postawić na zdrową dietę wykluczającą cukier i niezdrowe tłuszcze odzwierzęce. Warto tez zwrócić uwagę jakie produkty szczególnie odżywiają nasz mózg.