Orzechy – tak łatwo dostępne szczególnie teraz jesienią orzechy zarówno włoskie jak i laskowe są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, chronią serce i układ krwionośny. Dzięki nim mamy także lepszy nastrój co jest przydatne o tej porze roku. Nie można jednak przesadzać z ich ilością bo zawierają także tłuszcze. Odpowiednia ilość to maksymalnie 7 szt orzechów włoskich i 10-15 laskowych.

Zielone warzywa – żadne inne nie zawierają tak dużych ilości witamin C, A i K oraz antyoksydantów. Ich jedzenie wzmacnia odporność oraz opóźnia procesy starzenia. Warzywa o zabarwieniu zielonym zawierają przede wszystkim chlorofil przypominający hemoglobinę zawartą we krwi. Pomaga on pozbywać się toksyn z organizmu i zapobiega nowotworom, a także zwiększa krzepliwość krwi. Warto więc włączyć do swojej diety zielone koktajle.

Zielona herbata –  rozpoczynanie dnia od filiżanki zielonej herbaty sprawi, że nie tylko będziesz mieć więcej energii, ale także zdrowsze serce. Dodatkowo ten życiodajny napar obniża poziom złego cholesterolu i zawiera antyoksydanty chroniące nasze komórki. Picie zielonej herbaty zwalnia więc procesy starzenia oraz przeciwdziała nowotworom, usprawnia myślenie i wspomaga odchudzanie.

Ryby morskie – to jedno z najzdrowszych źródeł zwierzęcego białka i kwasów omega 3. Wciąż jednak jemy ich za mało, a spożywanie ich skutecznie zmniejsza ryzyko nagłej śmierci z powodów problemów z sercem. Dodatkowo ryby są dietetyczne i działają antydepresyjnie.