Cieciorka czyli ciecierzyca jest z rodziny bobowatych, nazywana bywa tez włoskim grochem. Roślina ta posiada małe okrągłe ziarenka podobne do fasolki. Używana bardzo często w kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej, min. do przygotowania humusu czy falafeli. Cieciorka w smaku jest delikatna i słodkawa o orzechowym posmaku.

Cieciorka jest bardzo bogata w białko, ma o wiele więcej białka niż inne rośliny i posiada też białko z aminokwasami nie występującymi w innych roślinach. Połączenie białka z ciecierzycy z innymi produktami bogatymi w białko np. kaszami może zastąpić białko zwierzęce u wegan.
Ciecierzyca obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Dodatkowo obniża też ciśnienie krwi, dzięki dużej zawartości potasu. W cieciorce znajdziemy też dużo żelaza, które zapobiega anemii.

Ciecierzyca ma także w swoim składzie dużo błonnika wspomagającego trawienie oraz zapobiegającego nowotworom jelita. Cieciorka dodatkowo jest bardzo niskokaloryczna i posiada niski indeks glikemiczny. Witaminy jakie znajdziemy w tym cennym warzywie to witamina C, A, K, B6, a także kwas foliowy, wapń, fosfor, sód i cynk.
Przepisy z ciecierzycą