Woda destylowana. Czy można ją pić i jak wpływa na nasz organizm?
Czy można pić wodę destylowaną? Wygląda przecież zupełnie tak samo, jak zwykła woda, którą pijemy na co dzień, choć w smaku wydaje się nieco bardziej mdła. Na jej temat krąży bardzo wiele teorii. Wyjaśniamy, czym jest woda destylowana i czy nadaje się do picia?
- Redakcja
Czym jest woda destylowana?
Woda destylowana to inaczej woda pozbawiona wszelkich zanieczyszczeń, a także bakterii i minerałów. Aby ją przygotować, najpierw podgrzewa się ciecz do temperatury wrzenia – wtedy oddzielają się od niej inne substancje. W następnej kolejności woda zostaje skroplona i przyjmuje postać pary wodnej, stając się wodą destylowaną. Metodę takiego oczyszczania wody znano już w starożytności i choć obecnie dużo częściej stawia się na inne metody jej uzdatniania, destylacja wciąż jest bardzo popularna.
Co istotne, choć woda destylowana nie zawiera żadnych szkodliwych substancji, które mogłyby wpłynąć niekorzystnie na ludzki organizm, w procesie destylacji usunięte zostają także cenne minerały. Czy w związku z tym woda destylowana jest zdrowa? A może jednak nie powinna się znajdować wśród naszych najpopularniejszych napojów?
Właściwości i zastosowanie wody destylowanej
Jakie są najczęściej wymieniane właściwości wody destylowanej? Przede wszystkim, jest ona bezwonna, a przy tym nie posiada smaku, jest także idealnie przejrzysta i nie posiada żadnych śladów osadu. Woda destylowana może być wykorzystywana w żelazkach, ponieważ jako woda oczyszczona, nie powoduje osadu z kamienia (w tym celu też bardzo często kupuje się butelkowaną wodę destylowaną). Innym urządzeniem, które bardzo lubi wodę destylowaną, jest nawilżacz powietrza. W przypadku wykorzystywania zwykłej, kranowej wody, ryzykujemy powstawaniem osadów, który może się przyczynić do szybkiego zniszczenia się urządzenia. Użycie wody destylowanej w nawilżaczu służy również alergikom.
Wodę poddaną destylacji często wykorzystuje się także w przemyśle. Używa się jej chociażby przy wytwarzaniu różnego rodzaju leków i przy produkcji niektórych kosmetyków. Woda tego rodzaju przydaje się także w procesie wytwarzania elektrolitów. Skorzystają z niej ponadto osoby zajmujące się fotografią, ponieważ wykorzystuje się ją przy tworzeniu odbitek zdjęć. Z jej pomocą produkuje się kryształowe lustra, bombki na choinkę, jak również niektóre produkty szklane. Woda destylowana znajdzie też zastosowanie w ogrodnictwie i instalacjach wodnych. Bez niej nie mogłyby się ponadto obejść laboratoria analityczne.
Wodę destylowaną da się również zużyć, posiadając akwarium. Jeśli zmiesza się ją w odpowiednich proporcjach z wodą kranową i doleje do zbiornika, uzyska się lepsze parametry wody, dzięki czemu wszystko, co żyje w środku, rozwija się dużo lepiej niż normalnie. Destylowana woda świetnie sprawdza się także w roli rozcieńczalnika do chemii samochodowej. Z jego pomocą uda się chociażby przygotować płyn chłodniczy (jest ona znacznie lepszym rozwiązaniem niż woda mineralizowana). Można ją także swobodnie mieszać z płynem do spryskiwaczy. Woda destylowana przydaje się ponadto do mycia samochodu – najlepiej spłukuje się środki myjące. Dzięki temu auto okazuje się zdecydowanie czystsze niż podczas zwykłego mycia.
Wady i zalety wody destylowanej
Wody destylowanej nie zaleca się do picia, ponieważ nie zawiera ona w sobie żadnych minerałów, niezbędnych w diecie . Jest ona bardzo jałowa i przez to przestawienie się na nią może powodować ogólne osłabienie, a także pogorszenie się kondycji skóry, włosów czy paznokci, poprzez pojawiające się niedobory (dzieje się tak z powodu zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej). Woda destylowana charakteryzuje się też wysoką kwasowością (na poziomie 7 pH). Z tego powodu regularne picie wody destylowanej może doprowadzić do zakwaszenia organizmu, czego można jednak uniknąć, przyjmując posiłki o nieco niższej kwasowości. Choć picie wody destylowanej nie jest zalecane, nic się oczywiście nie stanie, jeśli się ją wypije raz czy dwa. Nie zawiera ona żadnych szkodliwych substancji, ale po prostu jest zbyt uboga dla naszego organizmu.
W wodzie z kranu mogą się pojawić duże ilości manganu, ołowiu czy kadmu. Zaletą wody destylowanej jest jej czystość, dzięki której nie zawiera wspomnianych wcześniej substancji. Innym plusem jest natomiast brak bakterii (zwykle ich zawartość w wodzie pitnej jest kontrolowana, jednak jeśli chciałoby się ich całkowicie uniknąć, pozostawałaby wyłącznie woda destylowana. W wodzie destylowanej nie ma też chloru, którego używa się do dezynfekcji wody, a ten może wchodzić w reakcje z rożnymi substancjami i czynić ciecz toksyczną dla ludzkiego organizmu.
Warto wiedzieć, że jeśli nadużywa się wody destylowanej, spożywając ją w nadmiernej ilości, może ona wypłukiwać pożyteczne składniki z organizmu, co stanowi jej poważną wadę. Kolejnym minusem wody destylowanej, wymienionym już wcześniej, jest jej kwaśne pH.
Wynika z tego, że wody destylowanej można się okazjonalnie napić, jednak nie powinno się jej na stałe włączać do swojej diety, zwłaszcza zakładając, że będzie ona w niej produktem podstawowym. Od czasu do czasu, jeśli nie mamy innego wyboru, może nam jednak posłużyć do gotowania potraw. Na pewno będzie ona zdrowsza niż zanieczyszczona woda wodociągowa dostępna w niektórych rejonach Polski, choć będzie przegrywać z wodami butelkowanymi. Choć picie destylowanej wody okazuje się teraz popularne w różnych kręgach, lepiej nie poddawać się tej modzie i opcjonalnie pić najwyżej jedną, góra dwie szklanki takiej wody dziennie (nie odnotowano negatywnych skutków takiego zachowania).