Trendy żywieniowe 2019 - diety i potrawy, które będą hitem tego roku
Okazuje się, że na podstawie tego, co zamawiamy z restauracyjnego menu i tego, co publikujemy na naszych Instagramach z całkiem dużym prawdopodobieństwem można określić, jakie trendy kulinarne wysuną się na pierwszy plan w 2019 roku!
Jeśli myślisz, że wiesz co będziesz jeść w 2019 roku jesteś w błędzie! Ale wie to algorytm, który na podstawie twoich wyborów wytypował 6 kulinarnych trendów, które zdominują Twoją kuchnię.
Ta dieta wydłuża życie. Uwaga: można na niej jeść czekoladę, pić wino i kawę!
Nie tylko moda i uroda ulegają sezonowym trendom. Także sposób, w jaki dbamy o siebie od strony diety rzadko kiedy pozostaje stałą. Najlepiej widać to w mediach społecznościowych – te tętnią życiem i ulegają ciąganym zmianom tak samo jak nasze kulinarne upodobania. W Izraelu powstał Tastewise, start up, który na podstawie analizy treści przekazywanych sobie przez media społecznościowy właśnie, a także informacji zebranych z innych źródeł związanych z jedzeniem czyli portali z przepisami czy stron internetowych restauracji, w których chętnie się stołujemy, określił, w którą stronę rozwiną się trendy żywieniowe w bieżącym roku, czyli co będzie dla nas w jedzeniu najważniejsze.
Największe trendy żywieniowe 2019 roku
Wielu z nas to jedzeniowi poszukiwacze, pozostający w ciągłej pogoni za nowymi smakami i doświadczeniami kulinarnymi. Ale wciąż naszym priorytetem pozostaje zdrowie. Dlatego cała branża żywieniowa – zarówno restauratorzy, jak też producenci żywości skupiają się przede wszystkim na tym, by dostarczyć dokładnie tego, czego klienci potrzebują uwzględniając ich zmieniające się preferencje. – kwituje Alon Chen, założyciel Tastewise.
Co więc będzie modne jeśli chodzi o trendy kulinarne i za czym będziemy gonić w najbliższej przyszłości?
1 z 5
Chcemy jeść zdrowo
Ten trend przeżywa prawdziwy rozkwit. Tastewise prognozuje, że z czasem będzie przybywać wegan, a coraz większą popularnością będą się cieszyć hity ostatnich kilku sezonów, czyli dieta wegetariańska, dieta keto, bezglutenowa i clean eating. Konsumenci chętnie będą sięgać po nowe bezmięsne alternatywy, np. jakcfruit czy tempeh.
2 z 5
Trendy żywieniowe 2019 - pikantna pasta Zhoug
Bezglutenowy sos na bazie startej w całości kolendry, pietruszki i papryczki chilli to pikantny następca sosu sriracha. Jeśli chodzi o zastosowanie, najlepiej sprawdzi się w roli pasty do tostów lub dodatku do hummusu, sałatek czy zup. Sądząc po jego rosnącej popularności na instagramie (129%) wkrótce będzie częścią menu wielu restauracji i barów zwłaszcza jeśli chodzi o przekąski.
3 z 5
Modne warzywo: pochrzyn skrzydlaty
To chyba najbardziej instagramowe warzywo, jakie można sobie wyobrazić. Przypominający ziemniaka pochrzynek rosnący u podnóży Himalajów może posłużyć jako dodatek do dań lub składnik deserów. Doczekał się sporego, bo o ponad 90% wzrostu oznaczeń na instagramie.
4 z 5
Szynka z puszki
Ten amerykański wynalazek funkcjonował przede wszystkim w okresie II wojny światowej i stanowił podstawę diety żołnierzy (ale niektórzy z was mogą go pamiętać także z lat 80.). Dziś wraca z unowocześnionej wersji trochę a’la sushi: grillowany plasterek Spam (tak brzmi nazwa tej mielonki) serwowany jest z ryżem i przepasany listkiem nori.
5 z 5
Zaliczenie kilku restauracji jednego wieczora
Cały wieczór w jednej restauracji – ten zwyczaj to już przeżytek, jak wskazuje Tastewise. Konsumenci wolą sięgnąć po kilka mniejszych dań, ale każde z nich zjeść w innym lokalu. W ten sposób nie tylko mają możliwość skosztowania kilku smaków w ramach jednego posiłku, ale też… przygotowania najciekawszej relacji na Instagram. Ten trend zyskał na popularności o 260% w ciągu ostatnich dwóch lat.