Reklama

Kilka łyków kawy i słodki rogalik nie dostarczą organizmowi wystarczającej ilości energii na najbliższe kilka godzin. Co więcej, małe, źle skomponowane śniadanie lub pomijanie go w ogóle:

Reklama
  • spowalnia przemianę materii
  • zwiększa podatność na infekcję – niedostatek energii powoduje szybkie wychłodzenie ciała i spadek odporności oraz pogarsza nastrój
  • obniża sprawność umysłową, koncentrację, bo mózgowi brakuje paliwa – glukozy.
Reklama

KOMPONUJ POSIŁEK Z GŁOWĄ
W jego skład powinny wchodzic:
● węglowodany złożone (płatki zbożowe, pieczywo razowe lub z ziarnami zbóż) – utrzymują stały poziom cukru we krwi, co ochroni cię przed uczuciem głodu i spadkiem formy
● białko (mleko i jego przetwory, jaja, chuda wędlina) – niezbedne do budowy i odnowy komórek i tkanek
● warzywa i owoce – są bogatym źródłem witamin i minerałów, a także błonnika, który reguluje trawienie.
Tłuszczu potrzebujesz niewiele, ale odrobina jest niezbędna (np. do przyswojenia niektórych witamin). Na śniadanie – oprócz tradycyjnych kanapek – warto jadać także müsli. Ma duże walory odżywcze i dostarcza sporo energii. Najlepiej przyrządzić je samemu. Weź pół szklanki płatków zbożowych, dodaj kilka suszonych śliwek i kawałków jabłek, łyżeczkę pestek słonecznika i 2–3 orzechy włoskie. Polej mlekiem i jogurtem. Taki posiłek jest bogaty w węglowodany złożone, białko, a ubogi w tłuszcze.

Reklama
Reklama
Reklama