Przygotuj się na witaminową polską jesień
Nastała jesień. Liście spadają z drzew, świat staje się bajecznie kolorowy. „Babie lato” obdarza nas piękną pogodą. Warto to wykorzystać i wyjść z najbliższymi na spacer do parku. Może to być ostatnia szansa przed zimą. Ruch to zdrowie, ale zdrowie to także urozmaicona dieta. Dostosuj swój jadłospis do warzyw, które oferuje nam matka natura jesienią, a przekonasz się, że w tej porze roku również można się zakochać.
5 porcji = 5 radości Jesień to piękne czerwone liście zdobiące korony kasztanowców. To soczyście żółte liście dębu. To przyjemne długie wieczory, które możemy spędzać w gronie rodzinnym, na co zwykle latem nie mamy czasu. Kochamy lato, ale to jesień była inspiracją dla wielu poetów. Pisał o niej Tuwim, pisał Leśmian, Baudelaire. Wszyscy doceniali piękno i uroki tej pory roku. Zachłystywali się jej spokojem i smakiem kasztanów z placu Pigalle. Ale kasztany to nie jedyne smakołyki, jakie serwuje nam matka natura podczas tej pory roku. Jesień obfituje w różnorodne rarytasy, wystarczy tylko po nie sięgnąć, by cieszyć się dobrym samopoczuciem i zdrowiem aż do wiosny. Myślisz, że to niemożliwe? Więcej optymizmu! Jedyne co należy zrobić to wzbogacić swoją dietę o 5 porcji warzyw, owoców lub soku każdego dnia, a jesienna chandra i przeziębienie cię nie dosięgnie. Pewnie wiesz, że na wirusy najlepszy jest czosnek i cebula, ale czy wiesz, że równie cenne właściwości mają też inne warzywa? Zainwestuj swój czas w 5 porcji warzyw, owoców lub soku dziennie, a przybędzie ci 5 nowych powodów do radości i zdrowia. Jakich? Oto i one:
1. Wzmocnisz swój organizm i poprawisz odporność. Po wakacyjnych szaleństwach czujesz na pewno zmęczenie, a twoja aura ochronna jest osłabiona. Odbuduj ją na nowo i wzmocnij, pijąc orzeźwiające soki z cytrusów. Zawierają dużo witaminy C, która będzie broniła twój organizm przed zarazkami i jesiennym przeziębieniem.
2. Zapewnisz sobie dłuższą młodość. Każdy o tym marzy, ale mało kto wie, że zawarta w pomarańczach czy grapefruitach rutyna i beta-karoten spowolniają produkcję wolnych rodników podczas przemian metabolicznych i zachowują w ten sposób naszą urodę na dłużej. Wyglądasz lepiej i czujesz się lepiej, a twoja skóra wygląda jak muśnięta letnim słońcem.
3. Poprawisz koncentrację - swoją oraz dzieci. To bardzo ważne - tym bardziej, że jesienią zaczyna się rok szkolny. Chcesz, by twój maluch miał dużo energii i chęci do nauki? Przekonaj go do średniego jabłka na dobry początek dnia, a jeśli woli sok, to zapakuj mu go do szkolnego tornistra. Zapewnisz mu w ten sposób dobry nastrój na cały dzień. Wybieraj warzywa, owoce oraz soki bogate w potas, magnes i żelazo, np. seler, pomidory, fasola szparagowa, brukselka, kukurydza czy brzoskwinie w postaci zarówno soków jak i przekąski.
4. Optymizm będzie cię rozpierał. Gdy brakuje ci kolorów za oknem wprowadź je na swój talerz. Czerp inspiracje z każdej grupy kolorystycznej, które stworzyła dla nas matka natura. Przygotuj sobie tęczową sałatkę warzywną lub owocową. Skomponuj finezyjny wielosmakowy sok. – np. porzeczka i banan są kolorowym i smakowitym połączeniem. Pamiętaj, że codziennie warto sięgać po owoce i warzywa z każdej z 5 grup kolorystycznych: zielonej, czerwonej, żółto-pomarańczowej, czarnej i białej.
5. Sokoli wzrok? Nic trudnego! Jedz dużo orzechów bogatych w potas i magnez, a cieszyć się będziesz wyśmienitym wzrokiem przez długie lata a i spadek formy cię nie dosięgnie. Wyróżniaj się świetną kondycją i nastrojem, gdy na dworze szaro i ponuro.
Czy już czujesz się radośniej? A to dopiero początek twojej przygody z dobrym samopoczuciem. Jedz soczyste winogrona i cytrusy a zapomnisz o apatii wywoływanej przez melatoninę.. A cóż to takiego? Melatonina – tzw. hormon snu produkowany jest przez gruczoł zwany szyszynką w okresie, kiedy do naszego organizmu dociera mało światła słonecznego. Jesienią jest go niewiele, więc mózg samoistnie wprowadza nasz organizm w stan uśpienia. Osłabiona jest wówczas koncentracja, jesteśmy ospali, ulatuje z nas życiowa energia. Ale istnieje na to ratunek i rada – wystarczy zacząć spożywać bogate w węglowodany owoce, warzywa lub soki i w ten sposób zwiększyć ilość produkowanej przez organizm serotoniny. Serotoninę można nazwać pogromcą złego nastroju. Jest to bowiem hormon odpowiadający za nasze dobre samopoczucie. To on wprowadza nas w stan zakochania i to on uchroni nas przed jesienną depresją. Dostarczaj swojemu organizmowi do pięciokrotną dawką witamin w ciągu dnia, a przestaniesz odczuwać różnicę zmieniających się pór roku. Jak mówi jednak dr Agnieszka Jarosz, specjalista w sprawie żywienia: „Bez tryptofanu nie będzie to jednak możliwe. Ten aminokwas, zawarty w największych ilościach w soi oraz orzechach nerkowca sprawi, że twój mózg zostanie wręcz uzależniony od hormonu szczęścia. Nie przepadasz za soją, a orzechy nerkowca są dla ciebie trudno dostępne? Żaden problem. Tryptofan znajdziesz również w bananach, ananasach, figach czy papai. Jest go również dużo w sokach z tych owoców, zatem nie ograniczaj się w swoim jadłospisie do chrupania, pomyśl też o popijaniu.” Eksperymentuj z potrawami, owocami i warzywami, a także kompozycjami i mieszaniem soków. Te są zdrowe i zawsze poprawiają humor.
Kampania społeczna „5 porcji warzyw, owoców lub soku”
Program społeczno-edukacyjny „5 porcji warzyw, owoców lub soku” realizuje Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), a współfinansowany jest przez Agencję Rynku Rolnego ze środków Unii Europejskiej i budżetu Polski. Kampania jest odpowiedzią na wyniki badań, które wskazują, że Polacy wciąż spożywają za mało owoców i warzyw. Program kierowany jest głównie do mam i dzieci, ma na celu poinformowanie, dlaczego tak ważne jest wprowadzenie do diety 5 porcji warzyw, owoców i soków.