Jedzmy fistaszki!
Garść orzeszków ziemnych w codziennej diecie to dobry sposób na uniknięcie dwóch groźnych chorób cywilizacyjnych: miażdżycy i cukrzycy. Fistaszki są bowiem bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko powstania zmian miażdżycowych.
- Moje Gotowanie
Regularne zjadanie orzeszków obniża poziom trójglicerydów (czynnika powodującego zmiany miażdżycowe) we krwi nawet o 1/4. Te same kwasy pomagają uszczelnić błony komórkowe, co chroni komórki przed szkodliwym nadmiarem cukru we krwi. Fistaszki mają też sporo błonnika, który hamuje wzrost poziomu glukozy po posiłku.
Inne dobroczynne składniki zawarte w orzeszkach to magnez, kwas foliowy, witamina E. Wpływają one korzystnie zarówno na samopoczucie, jak i wygląd włosów i cery. Podobne właściwości mają też inne orzechy. Ich jedyną wadą jest wysoka kaloryczność.
Warto jednak zauważyć, że w rodzinie orzechów fistaszki mają najmniej kalorii. Porcja 30 g orzechów zawiera: brazylijskie 227 kcal włoskie łuskane 205 kcal laskowe 193 kcal pistacjowe 185 kcal migdały 185 kcal ziemne 175 kcal