5 ZASKAKUJĄCYCH objawów, po których poznasz, że gluten ci szkodzi!
Jak poznać, że nasz organizm nie toleruje glutenu i jakich produktów powinniśmy unikać?
Jak rozpoznać, że gluten nam szkodzi?
Na celiakię, czyli chorobę związana z nietolerancją glutenu, cierpi niewielki procent społeczeństwa. Nie musimy mieć jednak ostrej nietolerancji, by czuć się źle po spożyciu zbożowych produktów. Kiedy powinnyśmy ograniczyć spożycie glutenu?
Zajrzyjcie do naszej galerii by dowiedzieć się więcej na ten temat.
1 z 4
Masz problemy ze skórą
Wszystkie problemy związane z układem pokarmowym, często najpierw zauważymy na swojej twarzy. Nadmierna suchość czy łuszczenie się skóry, występujące razem z innymi objawami powinny skłonić cię do wizyty u lekarza.
2 z 4
Nie widzisz efektów swojej diety
Pomimo tego, że zdrowo się odżywiasz i regularnie ćwiczysz nadal nie widzisz zmiany, gdy patrzysz w lustro?
Możliwe, że twój układ pokarmowy nie trawi prawidłowo jedzenia, które przyjmujesz. W tym przypadku zmień swoją dietę na jakiś czas. Możesz też zapisywać to, co zjadłaś, tak by później było ci łatwiej wyeliminować produkty, po których źle się czujesz. Jeśli to nie przyniesie efektów skontaktuj się z dietetykiem i zrób badania na alergie pokarmowe.
3 z 4
Masz problemy z koncentracją i pamięcią
Odczuwasz zmęczenie, nie masz energii i motywacji do działania. Nadwrażliwość na gluten wpływa na nasz mózg i powoduje zmniejszenie zdolności do koncentracji oraz zapamiętywania informacji. Nie ważne ile kawy wypijesz w ciągu dnia, najważniejsza jest w tej sytuacji zmiana nawyków żywieniowych.
4 z 4
Bardzo łatwo wyprowadzić cię z równowagi
Może wydawać się to dziwne, ale tak nadwrażliwość na gluten ma wpływ na twoją psychikę. Czujesz rozdrażnienie zastanów się, więc czy wcześniej nie zjadłaś produktów zawierających gluten. Powiązane z nietolerancją, jest również odczuwanie stanów lękowych i depresyjnych.
Jeśli zauważyłaś któreś z objawów u siebie postaraj się wyeliminować z diety produkty zbożowe, a zapewne zauważysz różnicę w swoim samopoczuciu.