Sałatka, która wpłynie na twoje IQ
To jak jemy, ma wpływ na wszystko – samopoczucie, urodę, ale także wydolność organizmu i to, na ile jesteśmy kreatywni i finalnie – ile warta jest nasza praca. I co najlepsze – mamy nad tym pełną kontrolę! Poniżej znajdziecie przepis na to, jak przyrządzić sałatkę stymulującą pracę mózgu.

Co jeść, żeby organizm był bardziej wydolny
Choć raz na jakiś czas, ale z dużą regularnością kolejna dieta opanowuje umysły kobiet (bo to właśnie one najchętniej po nie sięgają), dietetycy są zgodni co do jednego: dieta, o jakiejkolwiek byśmy nie mówili, sprawdzi się tylko wtedy, jeśli pozwala wysycić organizm składnikami odżywczymi i dać mu to, czego on potrzebuje. Tylko z takiej pozycji możemy oczekiwać, że ciało w jakikolwiek sposób się nam podporządkuje. A nasze oczekiwania są naprawdę wyśrubowane: od jedzenia oczekujemy tego, żeby działało upiększająco i powodowało, że wyglądamy na młode i wypoczęte, żeby sprawiało, że nasze ciała są jędrne i szczupłe. Do tego najlepiej, jeśli sprawi, żeby nie chciało nam się spać, a umysł działał na podwójnych obrotach.
Ta jedna rzecz sprawi, że odchudzanie będzie skuteczne
Co jeść, żeby pobudzić swoją kreatywność
Tymczasem nasze ciało, choć to skomplikowany układ, działa na prostej zasadzie reakcji łańcuchowych: jest w stanie zwiększyć swoje moce przerobowe tylko na podstawie tego, co sami mu dostarczymy. Trudno oczekiwać oszałamiającej i rozciągniętej w czasie jasności myślenia jeśli sięgamy po Snickersa, na tej samej zasadzie co w przypadku odchudzania. Zanim coś odejmiemy i zakręcimy kurek, najpierw trzeba coś do tego systemu dołożyć – mowa o produktach, które podniosą odporność i przygotują ciało do „walki” czyli o orzechach, płatkach owsianych i warzywach - na start.
A co z jasnością myślenia, skupieniem i wzmożoną aktywnością szarych komórek, które pożądane są każdego dnia i to najlepiej przez cały czas jego trwania? To także możemy wyregulować jedzeniem i co najlepsze – jest to dużo prostsze, niż można się spodziewać. Zwłaszcza, jeśli magiczne składniki odpowiedzialne za owo pobudzenie połączymy na talerzu, by wzajemnie dublowały swoje działanie. Co z czym połączyć, żeby podnieść aktywność mózgu? Przepis na sałatkę stymulującą pracę mózgu jest prostszy niż myślicie! Co więcej, jest ona tak smaczna, że będziecie chcieli włączyć ją do swojego menu na stałe!
1 z 10

Szpinak
Szpinak ma właściwości przeciwnowotworowe i daje ochronę przed miażdżycą. Wszystko za sprawą beta-karotenu, wysokiej zawartości witaminy C oraz luteiny. Dodatkowo bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, które uczestniczą w spalaniu węglowodanów i wspomagają metabolizm. Badania dowodzą, że garść szpinaku dziennie zaspokoi zapotrzebowanie organizmu na wit. K. Spożywany regularnie spowalnia starzenie się mózgu.
2 z 10

Łosoś
Łosoś jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym niezwykle cennych dla organizmu kwasów omega 3 i działającej przeciwdepresyjnie witaminy D. Dostarcza też organizmowi aminokwasów takich jak leucyna, izoleucyna, walina i lizyna, które nie są wytwarzane w organizmie. Omega 3 za to są jednym z budulców mózgu i odpowiadają za regenerację komórek nerwowych, wspomagają uczenie się poprawiają pamięć i obniżają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
3 z 10

Awokado
Nie bez przyczyny awokado cieszy się szaloną popularnością i jest jednym z najchętniej wybieranych owoców do wszelkiej maści potraw. Najkaloryczniejsze z owoców zawiera kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu, a potas w nim zawarty odpowiada za regulowanie ciśnienia krwi. Dodatkowo bogate jest w likopen, witaminy C,E,A oraz te z grupy B, luteinę i zeaksantynę. Awokado szczególnie cenione jest za właściwości antyoksydacyjne i chroniące układ nerwowy. Dodatkowo działa wspomagająco na obszar mózgu odpowiedzialny za planowanie i myślenie krytyczne.
4 z 10

Jagody
Są nie tylko smaczne, ale też mają silne prozdrowotne właściwości. Cenione za obniżanie złego cholesterolu, czyli LDL, uszczelniają ścianki naczyń krwionośnych. Są genialnym źródłem flawonoidów i przeciwutleniaczy, które chronią przed wolnymi rodnikami powodującymi przyspieszone starzenie i uszkadzającymi komórki mózgu. Dodatkowo pomagają lepiej się skoncentrować i działają wspomagająco na procesy zapamiętywania. Jeśli włączone są do diety na stałe, działają wspomagająco na komórki mózgowe i chronią przed wystąpieniem choroby Alzheimera.
5 z 10

Granat
Owoc bardzo bogaty w przeciwutleniacze, w tym polifenole, który wspomaga komórki mózgowe i pomaga usprawnić procesy poznawcze. Za to zawarte z nim estrogeny sprawiają, że granat szczególnie polecany jest kobietom w okresie menopauzy. Ale to nie wszystko: kwas cytrynowy i tanina sprawiają, że warto sięgać po ten owoc w chorobach żołądka czy problemach trawiennych.
6 z 10

Orzechy
Bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik, witaminy B, E i składniki mineralne wzmacniają układ nerwowy i usprawniają pracę mózgu. Dodatkowo dają ochronę przed przed udarem mózgu, cukrzycą i nowotworami. Dowiedziono, że mają także właściwości poprawiające pamięć i procesy przetwarzania informacji przez mózg.
7 z 10

Burak
Ceniony zwłaszcza za właściwości krwiotwórcze, jest bogaty w przeciwutleniacze i nitraty, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, a tym samym zapewniają lepsze dotlenienie mózgu. Buraki normują poziom cholesterolu i wzmacniają układ krwionośny. Wspomagają też funkcje poznawcze, poprawiają pamięć i działają korzystnie na obszary mózgu odpowiedzialne za podejmowanie decyzji.
8 z 10

Imbir
Bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik, witaminy B, E i składniki mineralne wzmacniają układ nerwowy i usprawniają pracę mózgu. Dodatkowo dają ochronę przed przed udarem mózgu, cukrzycą i nowotworami. Dowiedziono, że mają także właściwości poprawiające pamięć i procesy przetwarzania informacji przez mózg.
9 z 10

Nasiona konopii czyli siemię konopne
Idealna proporcja kwasów omega i duża zawartość aminokwasów czyni siemię konopne doskonałym źródłem białka. Nasiona konopii zawierają też antyoksydanty i witaminę E, a ten miks sprawia, że wpływają korzystnie na nastrój, pomagają lepiej się skupić i zwalczają zagrożenie pojawienia się zaburzeń neurologicznych.
10 z 10

Jak przygotować sałatkę stymulująca pracę mózgu?
Dressing:
1 cm imbiru
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka miodu
½ szklanki oleju z awokado
1 i ½ łyżeczki musztardy Dijon
¼ łyżeczki soli
2 łyżki wody
Sałatka:
4 szklanki świeżych liści szpinaku
1 awokado bez pestki
½ szklanki jagód
¼ szklanki ziarenek granatu
¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka pokrojonych w kosteczkę ugotowanych buraków
2 łyżki siemienia konopnego
2 średniej wielkości ugotowane filety łososia (najlepiej gotowane na parze)