Których produktów spożywczych lepiej ze sobą nie łączyć?
Produkty jedzone razem lub osobno zmieniają swoje właściwości. W jaki sposób? Zobacz, których produktów nie powinniśmy ze sobą łączyć, chociaż robimy to od zawsze.
Kawa i sernik
Uwielbiasz popołudniową kawę i sernik? Niestety lepiej nie łączyć ich w parę, choć nasze podniebienie mówi coś zupełnie innego. Wszystko przez to, że kawa zawiera kwas szczawiowy. W połączeniu z białkiem znajdującym się w serniku powstają szczawiany. Z czasem mogą odkładać się w postaci kamieni w drogach moczowych. Drugi minus tego duetu to utrudnione wchłanianie zawartego w nabiale wapnia.
Grzyby i alkohol
Powinnaś uważać na popijanie grzybów alkoholem. Zazwyczaj ścina on zawarte w grzybach białko i przez to stają się one ciężkostrawne. Może być jednak znacznie gorzej. Czernidłak pospolity (tzw. bedłka) zawiera korynę, która blokuje rozkład alkoholu we krwi. Do niebezpiecznej reakcji może dojść nawet dwa dni po zjedzeniu tych grzybów!
Ser i pomidor
Amatorzy sałatki caprese nie będą zachwyceni: pomidor w połączeniu z serem nie jest najszczęśliwszym wyborem. Warzywo to zawiera silnie działające kwasy: cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy. W połączeniu z wapnem z sera tworzą nierozpuszczalne kryształki, które odkładają się w stawach. To one odpowiadają za odczuwany przy każdym ruchu ból.
Herbata i ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe uchodzi za jeden z najzdrowszych wypieków. Niestety jego właściwości tracą na znaczeniu, gdy popijesz je herbatą. Zawarte w niej garbniki ograniczają wchłanianie białek, wiążą wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź. Co najważniejsze jednak: niszczą witaminę B1, której dużo jest właśnie w cieście drożdżowym.
Mleko i razowe pieczywo
Wydawałoby się, że mleko z razowym pieczywem to przepis na śniadanie doskonałe. Tymczasem razowe płatki śniadaniowe i pieczywo zawierają tzw. włókna razowe, które utrudniają wchłanianie wapnia z nabiału.
Ser żółty i mięso
Kanapka z wędliną i żółtym serem należy do Twoich ulubionych? Niestety ser zawiera fosfor, który ogranicza wchłanianie cynku zawartego w mięsie. Najbardziej niekorzystnie działa to na wołowinę, która ma najwięcej tego pierwiastka.
Łosoś i brokuł
Ryby są bogatym źródłem jodu. Niestety w połączeniu z surowymi warzywami kapustnymi jego wchłanianie będzie utrudnione. Brokuł, kalafior, kapusta, brukselka czy jarmuż zawierają bowiem goitrogeny, które możesz zneutralizować gotując te warzywa. Przez pierwsze kilka minut nie przykrywaj garnka.
Ogórek i pomidor
Świeży ogórek zawiera enzym utleniający witaminę "C". Z tego względu lepiej nie łączyć go z bogatymi w "witaminę odporności" pomidorem, cebulą czy natką pietruszki. Wystarczy zaledwie kilka plasterków ogórka, by całą sałatkę pozbawić witaminy "C", a jedna łyżeczka soku zniszczy ją w trzech litrach soku z pomidorów! Ogórka warto więc jeść około dwóch godzin po innych warzywach.
Czerwone wino i mięso
Wydawałoby się, że czerwone wino idealnie pasuje do mięsa. Tymczasem okazuje się, że zawarte w nim garbniki utrudniają wchłanianie żelaza. Jeśli walczysz z anemią, powinnaś popijać obiad wodą. Popularna kawa i herbata działa podobnie do wina.