Dlaczego w czasie stresu jemy więcej?
Stresujące sytuacje w życiu przypłacamy często nadprogramowymi kilogramami. Dlaczego w trudnych momentach wciąż odczuwamy głód?
- kobieta.pl
Stresujące sytuacje zdarzają się nam każdego dnia. Zapewne każdy z nas zna osoby, które są wręcz oazami spokoju i do perfekcji opanowały bycie spokojnym, jest ich jednak bardzo mało. Dużo częściej spotykamy osoby zdenerwowane, zestresowane i sfrustrowane. Wynikiem takiego samopoczucia jest bardzo często podjadanie. Podjadamy czasem bezmyślnie, a czasem aby sobie zrekompensować zły dzień.
Jedzenie w sytuacjach stresowych to po prostu powtarzalna czynność, która wykonujemy aby się uspokoić. Oczywiście jest wiele takich form, np. surfowanie po internecie, oglądanie telewizji czy bieganie. Niestety pochłanianie kalorii jest bardzo popularne w czasie stresu, lodówka jest zwykle pod ręką, a jedzenie smakuje wyśmienicie. Kiedy czujemy sytość nasz mózg wytwarza endorfiny – hormony szczęścia.
To właśnie przez poszukiwanie tego błogiego uczucia sytości sięgamy po wysokokaloryczne produkty, Prym wiodą tu oczywiście słodycze oraz wszelkie przekąski typu orzeszki solone, chipsy.
Jeśli masz problem z podjadaniem w sytuacjach stresowych postaraj się oczyścić lodówkę z wszelkich złych produktów. Zamień je na warzywa, owoce i zdrowe kiełki. Staraj się też nie podjadać nocami i znaleźć inny sposób na odreagowanie. Sport to jeden z najlepszych.