7 superfoods wzmacniających odporność
Rokitnik, aronia, surowe kakao. Te superfoods wzmacniają odporność i chronią nas przed chorobami!
Jak wzmocnić odporność za pomocą superfoods?
Każda z nas ma w swojej kuchni chociaż jeden superfood. To taki składnik, który ma wiele dobroczynnych właściwości dla ciała. Super-produkty charakteryzuje niespotykana bomba witamin i antyoksydantów. Dzięki temu ich spożywanie wzmacnia odporność oraz poprawia stan włosów czy skóry. Zimą i wczesną wiosną warto postawić na zdrową żywność poprawiającą kondycję organizmu. Aby uodpornić się na grypę i wirusy, warto jeść superfoods bogate w żelazo, magnez lub witaminę C. Składniki z naszej listy warto zawsze mieć pod ręką!
1 z 6
Superfoods na odporność: kiszone warzywa
Jesienią bardzo ważne jest spożywanie probiotyków. Są nimi nie tylko fermentowane produkty mleczne, ale w szczególności kiszone warzywa (kapusta, ogórki). Zawarty w nich kwas mlekowy wzmacnia odporność i oczyszcza organizm. Poza nim w składzie kiszonek znajdują się witaminy A, C, E, K, magnez, wapń, fosfor czy potas. Te składniki odżywiają skórę, wzmacniają włosy i skutecznie chronią organizm przed anemią.
2 z 6
Superfoods na odporność: ostropest plamisty
Ostropest plamisty został okrzyknięty mianem super food dzięki swoim niezwykłym, leczniczym właściwościom. Zasłużył na to za sprawą znajdującej się w nim sylimarynie - związku będącym silnym antyoksydantem. Nasionka różowego ostu leczą czynność wątroby zaburzoną złą dietą. Ponadto roślina odtruwa organizm z toksyn i obniża poziom glukozy we krwi. Ze zmielonych ziarenek ostu należy przygotować napar lub dosypywać je do koktajlu, owsianki czy sałatki. Warto dzięki nim wzmocnić organizm po chorobie, szczególnie gdy zażywałyśmy antybiotyk.
3 z 6
Superfoods na odporność: surowe kakao
Surowe kakao ma w sobie moc silnych antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się skóry. Jego spożywanie poprawia nastrój, oczyszcza organizm z toksyn oraz obniża ciśnienie. W przeciwieństwie do zwykłej tabliczki gorzkiej czekolady zwalcza łaknienie na słodkie przekąski i polepsza jakość skóry, paznokci czy włosów. Niepalone ziarna kakaowca dodają energii, a zawarte w nich enzymy wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej.
4 z 6
Superfoods na odporność: granat
Granat to lekko kwaśny owoc, który jest bombą antyoksydantów oraz...naturalnym afrodyzjakiem! W jego składzie znajduje się mnóstwo kwasu foliowego czy witaminy C, dodającej energii i wzmacniającej odporność. Na dodatek zawiera on węcej przeciwutleniaczy, niż czerwone wino. Dodawaj nasionka granatu do sałatek lub słodkich deserów, by zyskała na nich twoja uroda.
5 z 6
Superfoods na odporność: rokitnik
Rokitnik w smaku przypomina ananasa, bowiem jest dosyć kwaśny. Dzięki temu sprawdza się w słodkich dżemach, wypiekach, nalewkach, jako herbata czy dodatek do naleśników. Owoce te posiadają soczysty, pomarańczowy kolor zdradzający zawarte w nich bogactwo witaminy C. Oprócz tego, w składzie rokitnika znajdziemy również witaminy A, B, E, K, P oraz rzadko spotykany kwas tłuszczowy będący silnym antyoksydantem.
6 z 6
Superfoods na odporność: aronia
Aronia to dar natury, który śmiało można przyrównać do jagód acai. Te drobne jagody choć mają kwaśny smak, świetnie sprawdzają się w jesiennych naparach lub jako dodatek do wypieków i owsianki. Warto je jeść - oczyszczają krew oraz przeciwdziałają anemii. Sok z aronii ma działanie wzmacniające i wspomaga naturalny detoks organizmu. To kopalnia antyoksydantów!