6 powodów, dla których warto jeść dynię
Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i świetnie smakuje w różnych wariantach – ale to jeszcze nie koniec jej zalet. Dynia jest bowiem prawdziwą kopalnią cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Działa antynowotworowo, obniża cholesterol, pomaga schudnąć. Dlaczego jeszcze warto ją jeść? Sprawdźcie!
Dynia to bogate źródło witamin i minerałów
Dynia to bezkonkurencyjna królowa jesiennych stołów. Kochamy ją głównie za smak i wygląd, ale jej największym atutem jest duża zawartość wartości odżywczych i witamin. W 100 gramach surowej lub ugotowanej dyni można znaleźć m.in. witaminę C, B6, A, E i K, a także tiaminę i ryboflawinę. Dynia jest też bogatym źródłem wapnia, żelaza i magnezu – a jej pestki to prawdziwa skarbnica cynku, który ma ogromny wpływ na stan cery i wzmocnienie odporności. Jakie jeszcze witaminy i minerały zawiera dynia?
Witaminy
Witamina C – 9.0/4.7 mg
Tiamina – 0.050/0.031 mg
Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
Niacyna - 0.600/0.413 mg
Witamina B6 - 0.061/0.044 mg
Kwas foliowy - 16/9 µg
Witamina A – 8513/5755 IU
Witamina E – 1.06/0.80 mg
Witamina K - 1.1/0.8 µg
Minerały
Wapń – 21/15 mg
Żelazo - 0.80/0.57 mg
Magnez - 12/9 mg
Fosfor - 44/30 mg
Potas - 340/230 mg
Sód – 1/1 mg
Cynk - 0.32/0.23 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Dynia zapobiega nowotworom
Dynia zawiera mnóstwo beta-karotenu, któremu zawdzięcza nie tylko swój piękny pomarańczowy kolor, ale również lecznicze właściwości. Podobnie jak wszystkie kartenoidy, beta-karoten jest bardzo silnym antyoksydantem. Neutralizuje działanie wolnych rodników, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia i może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Warto zwrócić uwagę na różne rodzaje dyni, które różnią się między sobą kształtem i kolorem. – Im bardziej pomarańczowy miąższ dyni, tym więcej w nim beta karotenu - mówi dietetyk Magda Heba, ekspert Soligrano.
Zobacz najpopularniejsze rodzaje dyni >>>
Dynia pomoże na nadciśnienie i choroby serca
Zawarty w dyni beta-karoten ma też pozytywny wpływ na pracę układu krążenia. Reguluje poziom ciśnienia tętniczego, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic. Dzięki temu zapobiega miażdżycy i innym chorobom serca (m.in. zawałom).
Pestki z dyni to prawdziwy superfood
Są uznawane za jedne z najcenniejszych nasion – i nic dziwnego, zawierają bowiem mnóstwo witamin oraz wartości odżywczych. Pestki z dyni to przede wszystkim bogate źródło cynku, który poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie męskiego układu rozrodczego. Mężczyźni powinni sięgać po pestki dyni także ze względu na witaminę E, która jest nazywana „witaminą płodności”. W połączeniu z zawartą w nasionach dyni, witaminą A oraz C tworzy idealny, odżywczy miks poprawiający cerę oraz odporność organizmu. Pestki dyni są doceniane także przez sportowców, ponieważ zawierają dużo białka - w 100 gramach pestek znajduje się 30 gramów tego enzymu (USDA National Nutrient Database for Standard Reference). Jedynym mankamentem jest dość wysoka kaloryczność pestek, ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3. Pestki z dyni mają też działanie odrobaczające. Zawarte w nasionach substancje eliminują między innymi owsiki czy tasiemce z naszego układu pokarmowego - mówi dietetyk Magda Heba, ekspert Soligrano.
Dynia pomoże ci schudnąć
100 gramów ugotowanej dyni to zaledwie 20 kcal! Oprócz tego dynia właściwie nie zawiera tłuszczu, za to sporo w niej błonnika, który usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego i poprawia przemianę materii, dzięki czemu szybciej pozbędziesz się zbędnych kilogramów. Nie bez znaczenia jest też fakt, że dynia przeciwdziała zaparciom, a do tego ma właściwości oczyszczające i odkwaszające organizm.
Dynia to prawdziwa królowa kuchni
Miłośnicy gotowania doceniają dynię za to, że można ją wykorzystać na wiele sposobów - do przetworów, dań obiadowych, zup-kremów, a nawet wypieków.
Sprawdź najlepsze przepisy na dania z dynią:
- Krem z dyni z mlekiem kokosowym
- Ciasto dyniowe bez miksera
- Gęsina na św. Marcina
- Placek z dynią na kruchym cieście
- Sernik dyniowy z polewą krówkową
- Pumpkin pie, czyli ciasto z dyni
- Dynia marynowana na 3 sposoby
- Konfitura z dyni
- Ciasto dyniowe bez pieczenia
- Zupa krem z dyni
--