Zdrowe pieczywo dla alergika
Jeśli chcesz wypiekać zdrowy chleb dla malca, pora zaprzyjaźnić się ze sklepami ze zdrową żywnością, gdzie kupisz wszystkie niezbędne do tego składniki.

Ryżowy chlebek
Dla dzieci uczulonych na gluten, mleko krowie i jajka (od 10. miesiąca)
40 dag mąki z brązowego ryżu, 350 ml wody ndrożdże instant (7 g), 3 łyżki oleju, 2 łyżki cukru, 5 łyżek ryżu preparowanego, łyżeczka guaru (zagęszczacz), sól nolej i płatki ryżowe do formy
Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, guarem i solą. Dodać wodę oraz olej. Miksować masę przez 5 minut. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną lekko olejem i posypaną płatkami ryżowymi blachę (25x35 cm). Rozsmarować je na grubość ok. 2 cm. Posypać preparowanym ryżem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w temp. 200 °C 45 minut.
Chleb ze skrobi pszennej
Dla dzieci uczulonych na gluten, mleko krowie i jajka (od 10. miesiąca)
50 dag bezglutenowej skrobi pszennej, 2 niepełne szklanki wody (400 ml), średni ziemniak, 3 łyżki oleju, 2 łyżki cukru, drożdże instant (7 g), sól, kminek, olej do formy
Drożdże połączyć ze skrobią, cukrem, szczyptą soli i mielonego kminku. Dodać ugotowanego, obranego ze skórki i przetartego przez sitko ziemniaka z letnią wodą. Miksować masę ok. 10 minut. Formę (keksowa, 28x12 cm) wysmarować olejem, a następnie wlać do niej ciasto. Wierzch posmarować wodą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec w temp. 200 °C 45 minut.
Bułeczki kukurydziane
Dla dzieci uczulonych na gluten (od 11. miesiąca)
50 dag mąki kukurydzianej, 4 jajka nszklanka mleka, drożdże instant (7 g), 5 dag masła, 4 łyżki cukru, sól, olej, kaszka kukurydziana do posypania foremek
Mąkę wymieszać z cukrem, drożdżami, solą. Dodać jajka, letnie mleko oraz roztopione i ostudzone masło. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Foremki (12 sztuk o średnicy 7 cm) wysmarować olejem, posypać kaszką kukurydzianą i włożyć ciasto. Posmarować bułeczki wodą, naciąć je na krzyż i odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
Gofry z mąki gryczanej
Dla dzieci uczulonych na gluten i mleko krowie (od 10. miesiąca)
szklanka mąki gryczanej, 2 żółtka, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki cukru, 1/3 szklanki mleka sojowego, 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę gryczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie wlać wodę i oliwę. Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę. Łyżką nakładać ciasto do dobrze nagrzanej gofrownicy i piec gofry na jasnozłoty kolor. Znakomicie smakują np. z musem jabłkowym, gruszkowym lub rozdrobnionymi widelcem bananami i jagodami.