Wielkanoc dla małych brzuszków
Nastrój wiosennych świąt warto podkreślić pomysłowymi daniami. Na pewno wzbudzą entuzjazm smyka, zwłaszcza jeśli powierzysz mu wykonanie dekoracji.
- Rodzice
Motyl cytrynek
od 3. urodzin
składniki na 12 - 14 porcji
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- torebka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mąki
- 2 waniliowe serki homogenizowane (po 20 dag)
- galaretka o smaku limonki
- cytryna
- 3 - 4 łyżki miodu
- bita śmietana
- 2 rurki waflowe
- skórka cytrynowa
1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę, startą skórkę z cytryny oraz ubite na sztywno białka.
2. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 30 minut.
3. W niepełnej szklance wrzątku wymieszaj miód z sokiem z cytryny. Syropem nasącz biszkopt.
4. Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku, ostudź i połącz z serkami homogenizowanymi. Masę rozsmaruj na biszkopcie. Wyrównaj wierzch. Ostudź. 5. Ciasto przekrój na pół i złóż tak, by powstały skrzydła motyla. Udekoruj bitą śmietaną, rurkami i plasterkami cytryny.
Pasztet cielęcy
od 3. urodzin
składniki na 8 - 10 porcji
- 70 dag cielęciny 20 dag wątróbki cielęcej
- 2 szklanki rosołu domowego
- kajzerka
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 jajka
- łyżka żelatyny
- pieprz ziołowy
- gałka muszkatołowa
- płatki migdałowe
- łyżka masła
- szczypiorek
1. Cielęcinę pokrój na kawałki, włóż do garnka i zalej rosołem. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. godziny.
2. Dołóż wątróbkę i gotuj jeszcze 15 minut. Ostudź.
3. Szklankę wywaru przecedź i podgrzej. Rozpuść w nim żelatynę. Kajzerkę namocz w śmietanie i razem z cielęciną i wątróbką trzykrotnie zmiel w maszynce do mięsa.
4. Masę mięsną wymieszaj z żółtkami. Dopraw do smaku i dodaj ubite na pianę białka.
5. Mięso włóż do wysmarowanej masłem formy o pojemności 3 l. Przykryj folią aluminiową. Piecz godzinę w temp. 180 st. Po ostudzeniu zalej galaretką. Ozdób migdałami i szczypiorkiem.
Drożdżowe zajączki
od 3. urodzin
składniki na ok. 25 sztuk
- 3 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- jajko
- torebka drożdży instant (7 g)
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- rodzynki
- wiórki kokosowe
- żółtko
- cukier puder
1. Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z drożdżami, cukrem i skórką cytrynową. Następnie wbij jajko i wlej letnie mleko. Wyrób elastyczne ciasto. Pod koniec dodaj roztopione i ostudzone masło. Odstaw do wyrośnięcia.
2. Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm. Foremką w kształcie zajączka wytnij ciastka i ułóż je w odstępach na wyłożonej pergaminem blasze. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp wiórkami kokosowymi. Z rodzynek zrób oczy.
3. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut, aż ciasteczka będą miały złoty kolor. Posyp cukrem pudrem.
Jajeczka przepiórcze w galaretce
od 2. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej,
składniki na 6 porcji
- 18 jajeczek przepiórczych
- 20 dag szynki
- 3 szklanki rosołu domowego
- 3 łyżki żelatyny
- 2 - 3 gałązki natki pietruszki
- rzeżucha
- rzodkiewki
1. Jajeczka przepiórcze ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Szynkę pokrój w drobną kostkę.
2. Żelatynę rozpuść w gorącym rosole. Ostudź.
3. Na dno filiżanek lub małych miseczek wlej odrobinę galaretki. Odstaw do wystygnięcia.
4. Na wystudzonej galaretce ułóż jajeczka, szynkę i listki natki pietruszki. Zalej pozostałą ilością tężejącej galaretki.
5. Wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.
6. Przed podaniem foremki zanurz na chwilę w gorącej wodzie. Ułatwi to wyjęcie z nich galaretek. Na talerzu udekoruj je rzeżuchą i rzodkiewkami.