Tęcza na talerzu
Dietetycy podzielili warzywa i owoce na 5 grup kolorystycznych. Każda z nich ma inne właściwości zdrowotne. Mieszaj zatem kolory warzyw i owoców na talerzu. Im barwniejszy, tym zdrowszy!
- Naj
Twoja pociecha codziennie powinna zjeść z każdej grupy kolorystycznej porcję warzyw i owoców surowych, gotowanych lub w postaci soku dla dzieci.
Żółtopomarańczowe, np. marchew, brzoskwinie, pomarańcze. Wzmacniają odporność, chronią wzrok i układ krążenia przed chorobami, a skórę – przed słońcem.
Czerwone, np. pomidory, czerwona papryka, maliny, truskawki, arbuzy, chronią komórki przed uszkodzeniami, dbają o serce.
Niebieskopurpurowe, np. czarne winogrona i porzeczki, śliwki, jagody, czerwone jabłka mają właściwości antyutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pomagają zwalczać infekcje układu moczowego.
Zielone, np. szpinak, sałata, brokuły, brukselka, fasolka szparagowa, kiwi, awokado, zapewniają dobry wzrok, unieszkodliwiają toksyny, wzmacniają naczynia krwionośne i budują odporność.
Białe, np. kalafior, por, seler, pietruszka, ziemniaki, a także cebula, czosnek, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspierają system immunologiczny.