Susz i już!
Gdy jesienią chcesz wyczarować w kuchni smaki lata, sięgnij po suszone owoce. Są zdrowe i naturalnie słodkie, więc dziecko raczej je polubi. Dobrze, by tak było!
- Rodzice
Suszone owoce zawierają cenne składniki mineralne (np. potas, żelazo, wapń, magnez) oraz błonnik. Choć (niestety) w czasie suszenia tracą sporą część witamin. Pozostają w nich niewielkie ilości witaminy A, betakarotenu, E, B i PP. Co prawda, owoce suszone są dostępne w sklepach przez cały rok, ale bez trudu możesz przygotować je sama – zwłaszcza w pełni lata i wczesną jesienią, kiedy świeże owoce są wyjątkowo tanie, a przy tym bardzo wartościowe. Ponieważ „susz” jest podatny na pleśnie, owoce w takiej postaci można podawać dzieciom dopiero po 3. urodzinach (chyba, że używasz ich jako dodatku smakowego do potraw gotowanych lub pieczonych – wówczas po ukończeniu 2 lat).
Skarby ze spiżarni
■ Suszone jabłka. Usuwają zbędne (a przy tym często również szkodliwe) produkty przemiany materii.
■ Suszone gruszki. Delikatnie regulują pracę przewodu pokarmowego.
■ Suszone śliwki. Przeciwdziałają zaparciom (wystarczy namoczyć kilka na noc i rano podać przedszkolakowi do zjedzenia (wodę do wypicia).
■ Suszone morele. Dobrze wpływają na wzrok, wzmacniają ogólną odporność organizmu, obniżają ryzyko nowotworów.
■ Suszone jagody. Łagodzą zaburzenia układu pokarmowego. Mogą się okazać bardzo przydatne np. przy biegunkach.
■ Suszone maliny. Herbatka z nich łagodzi pierwsze objawy przeziębienia.
Chipsy i reszta
Zazwyczaj suszone owoce są już tak słodkie, że mogą z powodzeniem zastąpić sklepowe smakołyki. Znakomicie sprawdzają się np. cienko pokrojone i ususzone jabłka czy gruszki (najlepiej z usuniętymi gniazdami nasiennymi). Spróbuj tylko, to najprawdziwsze owocowe chipsy!
To oczywiście jeszcze nie wszystko. Umyte i drobno pokrojone suszone jabłka, gruszki, śliwki czy morele bardzo dobrze nadają się jako ciekawy dodatek do śniadaniowej porcji muesli.
Ze względu na oryginalny smak i aromat, suszone owoce to także atrakcyjny składnik jesiennych i zimowych wypieków. Wystarczy, że zagnieciesz kruche ciasto (najlepiej z razowej mąki z odrobiny miodu), pokroisz je w kwadraciki, a na wierzchu każdego ułożysz suszoną śliwkę lub morelę i zapieczesz w piekarniku.
Suszone owoce przydadzą się również do obiadów dla starszaków – podkreślą smak np. gotowanej kiszonej kapusty (bigos!) albo pieczonego mięsa.
Zrób to sam(a)!
Do suszenia wybieraj zdrowe i dojrzałe owoce (najlepiej żeby pochodziły z działki albo uprawy ekologicznej). Możesz je ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia ciasta lub nawlec na grubą bawełnianą (lub lnianą) nitkę. Owoce najlepiej suszyć w osłoniętym od słońca i przewiewnym miejscu lub piekarniku nastawionym na ok. 50 °C. Postaraj się ich nie przesuszać. Powinny być miękkie i elastyczne, ale po rozerwaniu nie może wyciekać z nich sok.
W całości nadają się do suszenia maliny, porzeczki, jagody i jeżyny (trzeba je tylko przebrać i usunąć szypułki). Większe owoce (np. jabłka czy gruszki) lepiej pokroić (na „ósemki” lub w plasterki). Nieobrane twarde gruszki możesz krótko obgotować i osączyć. Śliwki i morele wystarczy zanurzyć we wrzątku, przelać zimną wodą, przeciąć i wyjąć pestki.
Suszone owoce dosyć łatwo chłoną wilgoć. Dlatego najlepiej trzymać je w słoikach z zakrętką albo w zamykanych blaszanych pudełkach. Przechowywanie ich w płóciennych woreczkach zapobiega co prawda pleśnieniu, ale owoce częściowo tracą wtedy swój wspaniały aromat.
Suszenie owoców jest dobrą metodą na przedłużenie ich trwałości. Polega ona na obniżeniu zawartości wody w owocach.
Kompot z jabłek
od 3 lat, składniki na 2 porcje
■ 6 plasterków suszonych jabłek
■ szklanka butelkowanej wody dla dzieci
Suszone jabłka lekko przepłucz. Zalej szklanką wrzątku i odstaw na 20 minut, żeby herbatka dobrze „naciągnęła”. Podawaj np. do kolacji.
Ciasteczka ze śliwkami
od 2 lat, składniki na 6 porcji
■ szklanka pszennej mąki razowej
■ szklanka płatków owsianych
■ 2 łyżki masła
■ jajko
■ 3/4 szklanki drobno posiekanych suszonych śliwek
■ 2 szczypty soli
■ pół łyżeczki cynamonu
■ masło do smarowania blachy
Wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj do nich miękkie masło, umyte suszone śliwki oraz jajko (jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolej odrobinę wody). Z ciasta uformuj okrągłe ciasteczka i ułóż je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Ciasteczka piecz na złoty kolor przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. To smaczna i zdrowa przekąska (np. na spacerze).
SUPERDANIE NA ŚNIADANIE!
Kasza z morelami
od 3 lat, składniki na 2 porcje
■ szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
■ 6 suszonych moreli
■ łyżeczka mielonego siemienia lnu
■ garść łuskanych orzechów włoskich
■ jabłko
■ szczypta cynamonu
■ 4 łyżki jogurtu naturalnego
Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z pokrojonymi morelami, orzechami oraz siemieniem. Jabłko obierz, utrzyj, dodaj do kaszy, posyp cynamonem. Rozłóż do salaterek i polej jogurtem. Pycha!