Reklama

Suszone owoce zawierają cenne składniki mineralne (np. potas, żelazo, wapń, magnez) oraz błonnik. Choć (niestety) w czasie suszenia tracą sporą część witamin. Pozostają w nich niewielkie ilości witaminy A, betakarotenu, E, B i PP. Co prawda, owoce suszone są dostępne w sklepach przez cały rok, ale bez trudu możesz przygotować je sama – zwłaszcza w pełni lata i wczesną jesienią, kiedy świeże owoce są wyjątkowo tanie, a przy tym bardzo wartościowe. Ponieważ „susz” jest podatny na pleśnie, owoce w takiej postaci można podawać dzieciom dopiero po 3. urodzinach (chyba, że używasz ich jako dodatku smakowego do potraw gotowanych lub pieczonych – wówczas po ukończeniu 2 lat).

Reklama

Skarby ze spiżarni

Suszone jabłka. Usuwają zbędne (a przy tym często również szkodliwe) produkty przemiany materii.
Suszone gruszki. Delikatnie regulują pracę przewodu pokarmowego.
Suszone śliwki. Przeciwdziałają zaparciom (wystarczy namoczyć kilka na noc i rano podać przedszkolakowi do zjedzenia (wodę do wypicia).
Suszone morele. Dobrze wpływają na wzrok, wzmacniają ogólną odporność organizmu, obniżają ryzyko nowotworów.
Suszone jagody. Łagodzą zaburzenia układu pokarmowego. Mogą się okazać bardzo przydatne np. przy biegunkach.
Suszone maliny. Herbatka z nich łagodzi pierwsze objawy przeziębienia.

Chipsy i reszta

Zazwyczaj suszone owoce są już tak słodkie, że mogą z powodzeniem zastąpić sklepowe smakołyki. Znakomicie sprawdzają się np. cienko pokrojone i ususzone jabłka czy gruszki (najlepiej z usuniętymi gniazdami nasiennymi). Spróbuj tylko, to najprawdziwsze owocowe chipsy!
To oczywiście jeszcze nie wszystko. Umyte i drobno pokrojone suszone jabłka, gruszki, śliwki czy morele bardzo dobrze nadają się jako ciekawy dodatek do śniadaniowej porcji muesli.
Ze względu na oryginalny smak i aromat, suszone owoce to także atrakcyjny składnik jesiennych i zimowych wypieków. Wystarczy, że zagnieciesz kruche ciasto (najlepiej z razowej mąki z odrobiny miodu), pokroisz je w kwadraciki, a na wierzchu każdego ułożysz suszoną śliwkę lub morelę i zapieczesz w piekarniku.
Suszone owoce przydadzą się również do obiadów dla starszaków – podkreślą smak np. gotowanej kiszonej kapusty (bigos!) albo pieczonego mięsa.

Zrób to sam(a)!

Do suszenia wybieraj zdrowe i dojrzałe owoce (najlepiej żeby pochodziły z działki albo uprawy ekologicznej). Możesz je ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia ciasta lub nawlec na grubą bawełnianą (lub lnianą) nitkę. Owoce najlepiej suszyć w osłoniętym od słońca i przewiewnym miejscu lub piekarniku nastawionym na ok. 50 °C. Postaraj się ich nie przesuszać. Powinny być miękkie i elastyczne, ale po rozerwaniu nie może wyciekać z nich sok.
W całości nadają się do suszenia maliny, porzeczki, jagody i jeżyny (trzeba je tylko przebrać i usunąć szypułki). Większe owoce (np. jabłka czy gruszki) lepiej pokroić (na „ósemki” lub w plasterki). Nieobrane twarde gruszki możesz krótko obgotować i osączyć. Śliwki i morele wystarczy zanurzyć we wrzątku, przelać zimną wodą, przeciąć i wyjąć pestki.
Suszone owoce dosyć łatwo chłoną wilgoć. Dlatego najlepiej trzymać je w słoikach z zakrętką albo w zamykanych blaszanych pudełkach. Przechowywanie ich w płóciennych woreczkach zapobiega co prawda pleśnieniu, ale owoce częściowo tracą wtedy swój wspaniały aromat.

Suszenie owoców jest dobrą metodą na przedłużenie ich trwałości. Polega ona na obniżeniu zawartości wody w owocach.

Kompot z jabłek

od 3 lat, składniki na 2 porcje

■ 6 plasterków suszonych jabłek
■ szklanka butelkowanej wody dla dzieci
Suszone jabłka lekko przepłucz. Zalej szklanką wrzątku i odstaw na 20 minut, żeby herbatka dobrze „naciągnęła”. Podawaj np. do kolacji.

Ciasteczka ze śliwkami

od 2 lat, składniki na 6 porcji
■ szklanka pszennej mąki razowej
■ szklanka płatków owsianych
■ 2 łyżki masła
■ jajko
■ 3/4 szklanki drobno posiekanych suszonych śliwek
■ 2 szczypty soli
■ pół łyżeczki cynamonu
■ masło do smarowania blachy
Wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj do nich miękkie masło, umyte suszone śliwki oraz jajko (jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolej odrobinę wody). Z ciasta uformuj okrągłe ciasteczka i ułóż je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Ciasteczka piecz na złoty kolor przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. To smaczna i zdrowa przekąska (np. na spacerze).

SUPERDANIE NA ŚNIADANIE!
Reklama

Kasza z morelami
od 3 lat, składniki na 2 porcje
■ szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
■ 6 suszonych moreli
■ łyżeczka mielonego siemienia lnu
■ garść łuskanych orzechów włoskich
■ jabłko
■ szczypta cynamonu
■ 4 łyżki jogurtu naturalnego
Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z pokrojonymi morelami, orzechami oraz siemieniem. Jabłko obierz, utrzyj, dodaj do kaszy, posyp cynamonem. Rozłóż do salaterek i polej jogurtem. Pycha!

Reklama
Reklama
Reklama