Smakołyki na jeden raz
Dobrze jest od czasu do czasu pozwolić dzieciakom na coś wyjątkowego! Okazją mogą być święta, sylwester czy okres karnawału. Kiedy zabawa kusi tak bardzo, że szkoda czasu na jedzenie, najlepsze są drobne przekąski.
- Rodzice
Chipsy jarzynowe
po 1. urodzinach
również dla dzieci na diecie bezglutenowej, składniki na 6-8 porcji
- seler
- burak
- 2 marchewki
- szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżki ziół (tymianku, bazylii, szczypiorku)
- po łyżce sezamu i kminku
- olej do głębokiego smażenia
1. Warzywa wyszoruj, obierz, opłucz i osusz. Marchewkę pokrój w długie wstążki (za pomocą obieraczki do warzyw). Selera pokrój w słupki, a buraka w cienkie plasterki.
2. W rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Wkładaj chipsy porcjami i smaż, aż będą chrupkie i kruche. Następnie wyjmij je i osącz na papierowym ręczniku.
3. Chipsy selerowe obtocz w sezamie, buraczane - w kminku, a marchewkowe posyp tymi ziołami.
4. Jogurt wymieszaj z keczupem i dopraw posiekanymi ziołami. 5. Chipsy ułóż na talerzu i podawaj z sosem jogurtowym.
Kolorowy popkorn
również dla dzieci na diecie bezglutenowej, składniki na 6-8 porcji
- 3/4 szklanki kukurydzy na popkorn
- szklanka cukru pudru
- 4 łyżki oleju
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka soku z buraka
- łyżeczka soku z czarnych jagód
- 1/2 łyżeczki kurkumy
1. W dużym garnku rozgrzej olej. Wsyp kukurydzę i przykryj. Podgrzewaj od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aż ucichnie dźwięk pękających ziaren. Odstaw do ostudzenia.
2. Cukier puder przesiej przez sitko. Dodaj sok z cytryny oraz 4-5 łyżek wrzątku i ucieraj, aż powstanie gładki i gęsty lukier.
3. Lukier podziel na 3 części. Jedną część zabarw na żółto ucierając z kurkumą, drugą wymieszaj z sokiem z buraków, a resztę lukru zabarw na niebiesko sokiem jagodowym.
4. Popkorn rozsyp na wyłożonej pergaminem tacy, a następnie równomiernie polej kolorowymi lukrami. Odstaw na 2-3 godziny, żeby lukier zastygł i stwardniał.
Wieża z miniptysi
składniki na ok. 35 ciasteczek
- szklanka mąki
- 10 dag masła
- 4 jajka
- szklanka wody
- tabliczka czekolady
- pół szklanki kremówki
- lukier
- cukier puder
- wisienki kandyzowane
1. W rondelku zagotuj wodę z masłem, zmniejsz ogień. Na wrzący płyn wsyp od razu całą mąkę i szybko utrzyj na gładkie, lśniące ciasto wyraźnie odstające od dna naczynia.
2. Ciasto zdejmij z ognia, lekko ostudź, a następnie dokładnie utrzyj dodając kolejno po jednym całym jajku.
3. Blachę wyłóż pergaminem i łyżeczką nakładaj kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz na złoto przez 15 minut. Ptysie wyjmij i ostudź.
4. Kremówkę podgrzej i rozpuść w niej czekoladę. Schłódź, ubij na krem, przełóż do szprycki z końcówką z małym otworem. Końcówkę szprycki wbijaj od spodu w ptysie i napełniaj kremem.
5. Z kartonu zrób stożek o podstawie 40 cm i ustaw na talerzu.
6. Ptysie smaruj od spodu lukrem i naklejaj na stożek zaczynając od podstawy. Oprósz cukrem pudrem i udekoruj wisienkami.
Muffinki z morelami
składniki na 16 sztuk
- 25 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- jajko
- 10 dag suszonych moreli
- szklanka maślanki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- masło do formy (lub papierowe foremki)
- lukier
- suszone morele
1. Morele namocz w letniej wodzie, osącz i posiekaj.
2. Do miski wbij jajko, wsyp cukier oraz cukier waniliowy i ubij na puszystą masę. Wlej maślankę i energicznie wymieszaj. Następnie utrzyj z dodawaną po łyżce mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej olej, dodaj morele i skórkę cytrynową. Ciasto dokładnie wymieszaj.
3. W natłuszczone masłem zagłębienia formy do muffinek (lub w złożone po dwie papierowe foremki) włóż po 2 łyżki ciasta (nie do pełna, ponieważ ciasto urośnie).
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz na złoto przez około 20 minut. Ostudź i udekoruj lukrem i morelami.