Skarby ukryte w łupinkach
Małe ziarna orzechów to duże ilości cennych składników odżywczych. Są bogatym źródłem zdrowia dla każdego smakosza. Dlatego warto zadbać, żeby maluch miał okazję chrupać orzeszki nawet codziennie!

Orzechy zawierają skoncentrowane substancje potrzebne do wzrostu przyszłej rośliny: witaminy (E, PP, kwas foliowy, witaminy z grupy B), białka, zdrowe tłuszcze, błonnik i składniki mineralne (np. magnez, potas, żelazo, cynk, fosfor, wapń). Dzięki temu obniżają poziom "złego" cholesterolu, wspomagają pracę układu nerwowego i budowę kości, obniżają ryzyko chorób serca i nowotworów.
Przy wszystkich tych zaletach orzechy należą, niestety, do najsilniejszych alergenów (najczęściej uczulają orzeszki ziemne). Dlatego wprowadzamy je do diety dziecka dopiero po 2. urodzinach i to bardzo ostrożnie, zaczynając od niewielkich ilości i obserwując reakcje malucha. Nawet odrobina tych chrupiących przysmaków może wywołać przykre objawy uczulenia (biegunka, wysypka itd.)
Warto też pamiętać, że orzechy należą do najbardziej kalorycznych produktów - 100 g orzechów włoskich dostarcza aż 645 kcal, a laskowych 640 kcal. Dlatego maluch, zwłaszcza ze skłonnościami do nadwagi, nie powinien objadać się nimi zbyt często i w nadmiarze.
Nie tylko na deser
Najwięcej wartości odżywczych mają dojrzałe świeże orzechy. Łuskane najlepiej przechowywać w szczelnych opakowaniach albo puszkach, a mielone lub tarte dodatkowo w lodówce. Najlepiej, by orzechy gościły w menu dziecka codziennie w niewielkich ilościach. Oczywiście, najprościej jest podać mu garść tych smakołyków do pochrupania... Jednak taka przekąska, chociaż pyszna, może w końcu się znudzić. Dzieci zwykle bardzo lubią solone (!) orzeszki. Zawierają jednak spore ilości tłuszczu (są w nim prażone) i soli, a to niezbyt zdrowe dla malców, więc nie powinny jeść ich za często. Na co dzień można natomiast dodawać zmielone orzechy do zup, kotletów z soczewicy czy fasoli albo do warzywnego nadzienia pasztecików i naleśników. Siekane orzechy nadają się do posypywania sałatek, surówek i kasz. Są też świetnym składnikiem sosu do makaronu i chińskich dań. Od czasu do czasu możesz też podać malcowi kanapkę (najlepiej z razowego chleba) cienko posmarowaną masłem orzechowym. Jeśli dziecko ma ochotę na łakocie, znakomitą propozycją będą np. kruche ciasteczka (najlepiej te z mąki razowej z miodem), posypane siekanymi orzechami.
Co my tu mamy
- Orzechy laskowe - mają najwięcej witaminy E ze wszystkich orzechów, dzięki czemu najskuteczniej zapobiegają nowotworom. Poza tym poprawiają koncentrację, pamięć i samopoczucie. Wzmacniają skórę, włosy oraz paznokcie.
- Orzechy włoskie - mają dużo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dobrze wpływają na pracę mózgu, stan cery, paznokci i włosów.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) - nie są orzechami, lecz owocami strączkowymi. Wykopuje się je z ziemi. Robi się z nich masło orzechowe oraz olej. Bardzo pożywne!
- Orzeszki pistacjowe - są doskonałym źródłem żelaza i witaminy B1. Świetnie wpływają na dziąsła i skórę.
- Orzechy kokosowe - mają dużo błonnika, ale ich wartość odżywcza jest niższa.
od 2 lat
Makaron z sosem serowym
(składniki na 2 porcje)
- pół paczki makaronu razowego
- 15 dag żółtego sera
- łyżka masła
- 2 garści łuskanych, posiekanych orzechów włoskich
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Masło rozgrzej na patelni (lub w rondelku). Dodaj pokrojony w kostkę żółty ser i mieszaj, aż się rozpuści. Odcedzony makaron wymieszaj z sosem i posyp orzechami.
Sałatka z kapusty
(składniki na 2 porcje)
- pół kapusty pekińskiej
- gruszka
- 2 garści orzeszków ziemnych
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- sól
Kapustę pekińską drobno posiekaj. Gruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę, a orzechy posiekaj na spore kawałki. Z oliwy, soku z cytryny i soli zrób sos (możesz dodać odrobinę wody). Sałatkę wymieszaj i polej sosem.
Deser pychotka
(składniki na 4 porcje)
- szklanka płatków śniadaniowych "5 zbóż"
- 2 garści różnych orzeszków
- łyżka rodzynek
- 4 łyżeczki miodu
Płatki upraż na rozgrzanej suchej patelni, aż będą brązowe i chrupiące. Przesyp je do salaterek, wymieszaj z orzechami i rodzynkami. Każdą porcję polej łyżeczką miodu.