Rybka na talerzyku
Wypróbuj nasze przepisy! Halibut, morszczuk, dorsz w nietypowej "oprawie"... Może któryś z nich sprawi, że twój maluch polubi ryby.
- Rodzice
Pulpety z ryby w sosie koperkowym
od 1. urodzin
również dla dzieci na diecie bezglutenowej, składniki na 4-6 porcji
- 40 dag filetów z białej ryby morskiej
- 5 łyżek ugotowanego ryżu
- 2 cebule
- jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 l wywaru z warzyw
- 100 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki koperku
- sok z 1/2 cytryny
- sól, biały pieprz
1. Filety skrop sokiem z cytryny i zmiksuj z dodatkiem cebuli. Do masy rybnej dodaj ugotowany ryż oraz jajko. Dopraw szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj.
2. Wilgotnymi dłońmi uformuj pulpety wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w mące ziemniaczanej.
3. Wywar z warzyw zagotuj i dodaj do niego posiekaną cebulę.
4. Pulpety włóż do wywaru i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Potem wyjmij je za pomocą cedzakowej łyżki.
5. Wywar z pulpetów przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Wymieszaj z koperkiem i śmietaną. Sos zagotuj i polej nim pulpety.
Fishburgery
od 2. urodzin
składniki na 4 porcje
- 40 dag filetów z białej ryby morskiej
- 2 dymki
- czerstwa kajzerka
- pół szklanki mleka
- jajko
- 2 łyżki koperku
- 4 bułki pełnoziarniste
- pomidor
- ogórek
- 4 łyżki oliwy
- 4 pomidorki koktajlowe
- szczypiorek
- sól, pieprz
1. Filety zmiksuj z namoczoną w mleku (i odciśniętą) kajzerką.
2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na niej drobno posiekaną dymkę. Następnie wbij jajko, dodaj posiekany koperek oraz szczyptę soli i pieprzu. Masę dokładnie wymieszaj i uformuj z niej 4 płaskie kotlety.
3. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotlety na złoty kolor.
4. Bułki przekrój na pół i włoż je na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. 5. Plasterki pomidora i ogórka ułóż na bułce. Na wierzchu połóż kotlety. Udekoruj przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem
Rybka pod ziemniaczaną kołderką
od 18. miesiąca
również dla dzieci na diecie bezglutenowej, składniki na 4 porcje
- 4 filety z ryby morskiej
- 4 ziemniaki
- jajko
- 3 - 4 łyżki śmietany kremówki
- 2 - 3 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki drobno posiekanych ziół (bazylii, natki pietruszki, szczypiorku)
- łyżka oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól
1. Filety skrop sokiem z cytryny, a następnie wstaw pod przykryciem do lodówki na ok. 30 minut.
2. Ugotowane ziemniaki utłucz lub przepuść je przez praskę. Dodaj do nich masło, żółtko i śmietanę. Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do puree i lekko wymieszaj.
3. Filety ułóż na wysmarowanej oliwą blasze do pieczenia. Posyp posiekanymi ziołami i przykryj warstwą ziemniaczanego puree. Wierzch pokryj startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez 30 minut.
Kokardki z łososiem i brokułami
od 18. miesiąca
składniki na 4 porcje
- 30 dag filetów z łososia
- mały brokuł
- szalotka
- 20 dag makaronu kokardki
- 100 ml śmietanki 12%
- 4 łyżki mielonego serka śmietankowego
- 2 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól
1. Filety z łososia starannie oczyść z ości i skóry. Następnie pokrój je w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny.
2. Brokuł podziel na różyczki i drobno pokrój.
3. W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną na drobno szalotkę. Dodaj brokuły. Całość podlej kilkoma łyżkami wrzątku. Duś pod przykryciem przez 5 minut. Dodaj łososia i duś razem jeszcze przez 5 minut.
4. Następnie dodaj śmietankę i całość krótko podgrzej.
5. Ugotowany makaron włóż do brokułów z łososiem. Dodaj mielony serek śmietankowy. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Podawaj gorące.