Rozszerzasz dietę niemowlaka? 2 zdrowe przepisy Giny Ford
Autorka bestsellerowych poradników dla rodziców ma dla ciebie dwie pyszne propozycje na obiad - idealne dla niemowlaka i reszty rodziny!
Wiele mam podczas rozszerzania diety niemowlęcia zastanawia się, jakie dania może mu zaproponować. Oto dwa przepisy, które są zdrowe dla dziecka, a jednocześnie pyszne. I do tego świetnie nadają się także dla całej rodziny!
Kuskus z warzywami dla niemowlaka
Porcja dla mamy i dziecka
Uwaga: nie nadaje się do zamrażania.
- pół pomarańczowej albo czerwonej papryki pozbawionej gniazda nasiennego i pokrojonej w drobną kostkę;
- 50 g cukinii pokrojonej w drobną kostkę;
- 50 g zielonej fasolki pokrojonej w cienkie plasterki;
- 50 g kukurydzy mrożonej albo z puszki;
- 100 g kaszki kuskus;
- 2 łyżki stołowe rodzynek albo rodzynek sułtańskich;
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek;
- 250 ml wrzącej wody;
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Włóż warzywa do garnka do gotowania na parze i gotuj przez 5 minut albo dopóki nie będą miękkie. W tym czasie w garnku zalej kuskus razem z rodzynkami oliwą i wrzącą wodą. Przykryj garnek talerzem i odczekaj 5 minut, aż woda się wchłonie. Dodaj sok z pomarańczy i spulchnij wszystko widelcem. Warzywa możesz pokroić w kostkę albo rozdrobnić do konsystencji, jaką lubi twoje dziecko. Następnie wymieszaj je z kaszką i przełóż do miseczek.
Wskazówki
To proste danie jest idealne na kolację dla starszych dzieci i ich rodziców. Przygotowując je dla całej rodziny, pamiętaj, aby oddzielić porcję dla dziecka przez dodaniem przypraw.
Jeśli masz świeżą miętę, możesz urwać kilka listków, dokładnie opłukać, posiekać i wmieszać w kuskus przed podaniem. Świeży sok z pomarańczy w tym daniu nie tylko dodaje mu smaku, ale także zawiera witaminę C, która ułatwia przyswajanie zawartego w nim żelaza i wapnia.
Gęsta zupa z cukinii i pora
Składniki na 8–10 porcji
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 300 g cukinii pokrojonej w plastry;
- 150 g posiekanego pora;
- 2 ziemniaki obrane i pokrojone w cienkie plastry;
- 2 duże pomidory pozbawione nasion i posiekane;
- 900 ml domowego bulionu warzywnego albo przefiltrowanej wody;
- 1 liść laurowy
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cukinię, pora, ziemniaki i cebulę i lekko podsmaż przez 3–5 minut. Potem dodaj posiekane pomidory, bulion i liść laurowy.
Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Wyjmij liść laurowy. Zmiksuj całość lekko albo na gładką masę za pomocą blendera czy robota kuchennego. Jeśli trzeba, zrób to porcjami.
Wskazówki
Gęste, smaczne zupy są łatwe do przełknięcia, więc stanowią idealne dania na kolację, kiedy dziecko jest zmęczone. Pomidory mogą u niektórych dzieci wywołać alergię, więc podając je dziecku po raz pierwszy, obserwuj jego reakcję. Podając tę zupę starszemu dziecku, możesz ją doprawić świeżymi, mrożonymi albo suszonymi ziołami albo niewielką ilością czosnku i podać z kawałkami grzanki.