Nawyki żywieniowe u dzieci
Lubisz kuchnię hiszpańską albo włoską? Twój smyk też ją pokocha, jeśli dania tej kuchni wprowadzisz do jego menu.
- Naj
Tylko urozmaicona dieta może zagwarantować, że twojemu szybko rozwijającemu się dziecku nie zabraknie żadnych składników odżywczych. Dlatego trzeba zapoznawać malca stopniowo z nowymi smakami i zapachami potraw.
[adsense]
JAN NIE JE TEGO, CZEGO NIE JADŁAŚ
Ośmiolatek zaciśnie mocno buzię i nie przełknie łyżeczki szpinaku, jeśli nigdy go nie jadł. Roczny brzdąc skosztuje chociaż odrobinę tego warzywa, bo jest bardzo ciekawy świata i otwarty na nowe smaki. Dlatego właśnie w najwcześniejszym dzieciństwie trzeba wyrabiać w dzieciach właściwe nawyki żywieniowe, takie jak picie wody, jedzenie wszystkich warzyw (szpinaku także), ryb, niedosalanie i niedosładzanie potraw. Dziecko w wieku szkolnym ma już ugruntowane upodobania, wiec w tym okresie nauka nowych smaków jest trudniejsza.
NIE OD RAZU KRAKÓW ZBUDOWANO
Nie zawsze twoja pociecha od razu polubi to, co jej serwujesz po raz pierwszy. Przełknie pierwszą łyżeczkę, ale drugą wypluje. Okaż w takiej sytuacji cierpliwość. Za kilka dni ponów próbę. A potem jeszcze raz – do skutku. Staraj się nadać jedzeniu atrakcyjna formę (w przypadku kolorowych warzyw to nie jest trudne), wtedy szkrab zaakceptuje zdrowa, urozmaicona kuchnie i nie będzie kaprysił.