Mleko z kulturą... bakterii
Oto mocna dwójka - jogurt i kefir. Przepadają za nimi zarówno dorośli, jak i dzieci. Ale nie tylko za walory smakowe należą im się brawa. To bardzo zdrowe napoje. Rozsmakuj w nich niemowlaka.
- Rodzice
KEFIR i JOGURT to napoje mleczne fermentowane. Powstają przy użyciu specjalnych szczepów bakterii. Dzięki temu są zdrowsze, a ich wartość odżywcza jest wyższa niż słodkiego mleka.
Kiedy twój maluszek skończy 10. miesięcy możesz wzbogacić jego dietę o mleczne przetwory. Na dobry początek proponujemy "specjalny koktajl owocowy", czyli jogurt naturalny z dodatkiem zmiksowanych owoców zalecanych dzieciom w tym wieku. Jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż jogurty smakowe dostępne w sklepach (zawierają cukier, a owoce są przetworzone). Aby urozmaicić mleczne menu swojego dziecka, możesz podać mu też kefir, twarożek lub jogurt naturalny bez żadnych dodatków. Na początku oczywiście w małych ilościach, np. łyżeczkę. Kiedy maluch przyzwyczai się do nowego rodzaju dań i nie będą u niego występowały niepokojące objawy (tj. biegunka, wysypka lub wymioty), możesz traktować je jako jeden z posiłków w diecie szkraba. Kefir i jogurt są także rewelacyjnymi dodatkami do wielu potraw. Świetnie nadają się do zabielania zup czy sosów (zamiast śmietany). Można je podawać do ziemniaczanego puree lub potraktować jako bazę do sosów z warzywami i przyprawami. Odrobina kefiru zmiksowanego z wodą świetnie gasi pragnienie!
W tym tkwi ich siła:
- zawierają żywe kultury bakterii, które hamują rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej w jelitach;
- organizm łatwo przyswaja zawarte w nich składniki odżywcze - wapń, fosfor i witaminy z grupy B;
- są dużo lepiej tolerowane przez organizm i trawione 2 - 3 razy szybciej niż mleko słodkie;
- zawierają zdecydowanie więcej białka, wapnia oraz witamin z grupy B niż słodkie mleko;
- wzmacniają odporność (to wyniki najnowszych badań);
- są lepiej tolerowane niż mleko, bo mają mniej laktozy;
- jogurty spożywane regularnie pomagają przy zaparciach, wzdęciach i niedokwaśności żołądka, regulują pracę przewodu pokarmowego, chronią przed rakiem;
- jogurty neutralizują skutki przyjmowania antybiotyków i przywracają równowagę flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym człowieka.
Jogurt dla najmłodszych nie powinien zawierać substancji chemicznych, np. stabilizatorów, emulgatorów, sztucznych aromatów i barwników. Najlepszy będzie jogurt zawierający naturalne składniki, bez konserwantów.
Przepisy
Chłodnik
od 12. miesiąca
- 2 buraczki
- 1/2 ogórka
- koperek
- szczypiorek
- 400 g jogurtu naturalnego
- 150 g kefiru
- sól
- pieprz
- 2 jajka
Buraczki posiekaj i uduś w małej ilości wody. Dopraw i ostudź. Dodaj starty ogórek, jogurt, kefir i posiekaną zieleninę. Schłódź. Podawaj z jajkami na twardo.
Ciasto jogurtowe
od 11. miesiąca
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 słodkie jabłka
- 200 g mąki
- 3 jajka
- 80 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g cukru
Roztop masło, przestudź i wymieszaj z jogurtem. Jajka ubij z cukrem. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, masło z jogurtem i jajka z cukrem. Wszystko razem wymieszaj i dodaj starte (na dużych oczkach tarki) jabłka. Powstałą masę przełóż do średniej wielkości formy wyłożonej pergaminem. Piecz około 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.