Reklama

Twoje dziecko niechętnie jada mięso serwowane do obiadu? To kłopot wielu mam. Jeśli chcesz mieć pewność, że twój malec i tak dostaje wszystko to, co potrzebne mu do zdrowego rozwoju, spróbuj "przemycić"je jakoś inaczej. Czasem wystarczy to samo mięso podać małemu smakoszowi na zimno - na kanapce lub jako składnik sałatki. Wypróbowanym, i polecanym przez dietetyków, sposobem jest też własnoręczne przygotowanie wędliny.

Reklama
Zrobione przez mamę są najlepsze, bo...

Jeśli sama przygotujesz "wędlinę", będziesz pewna, że maluch dostanie na kanapce tylko zdrowe składniki. Wędliny "dla dorosłych" kupione w sklepie często zawierają duże ilości soli, substancji dodatkowych używanych przy ich produkcji, tj. konserwanty, przeciwutleniacze i substancje wzmacniające smak i zapach (np. glutaminian sodu). Dodatki te mogą szkodzić dzieciom: powodować kłopoty żołądkowe, alergię i wiele innych dolegliwości.
Wędlinę możesz przyrządzić w małych ilościach - wybredny mały stołownik codziennie dostanie inne smakowite mięsko.
Możesz doprawić ją tak, jak smyk lubi. Np. jeśli nie przepada za ostrym smakiem czosnku czy pieprzu, możesz przyprawić mięso ukochaną przez dziecko pietruszką.
Domowa wędlinka może oznaczać oszczędność czasu -wystarczy wziąć pozostałe z obiadu mięso (i nie musisz iść do sklepu po świeże plasterki szynki dla malca).

WARTO WIEDZIEĆ

Jeśli kupujesz wędliny dla małego dziecka, najbezpieczniej wybierać te z atestem Instytutu Matki i Dziecka albo Centrum Zdrowia Dziecka, zwróć uwagę na termin przydatności do spożycia (informacje znajdziesz na opakowaniu produktu).

Wędlinę domowej roboty możesz zamrozić w małych porcjach (w szczelnie zamkniętych plastikowych pudełkach lub foliowych torebkach).

Prowansalski schabik

od 18. miesiąca
składniki na 3-4 porcje

  • 2 kotlety schabowe (bez kości)
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz
  • sól
  • oliwa

Schab natrzyj ziołami i oliwą. Każdy plaster zawiń osobno w folię aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min. Pokrój w poprzek na drobne paseczki i "przyklej" je do kromki z masłem.

Cielęcinka z rozmarynem

od 1. urodzin
składniki na 2 porcje

  • 10 dag górki cielęcej
  • łodyżka rozmarynu
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Płat mięsa natrzyj posiekanym czosnkiem i oliwą. Oprósz solą i pieprzem. Po włożeniu do naczynia żaroodpornego obłóż gałązkami rozmarynu. Piecz 30 min w zamkniętym naczyniu, przewracając od czasu do czasu.

Kurczak z dipem

od 1. urodzin
składniki na 4 porcje

  • filet z piersi kurczka
  • marchewka, seler, por, ziemniak, pietruszka, brokuły (lub inne surowe warzywa, które masz w domu)
  • 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • koperek
Reklama

Filet gotuj z warzywami przez ok. 25 minut. Widelcem możesz sprawdzić czy już jest miękki. Po ostudzeniu pokrój w cieniutkie plasty. Jogurt dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Kanapkę z wędliną posmaruj sosem. Warzywa z wywaru możesz wykorzystać na obiad.

Reklama
Reklama
Reklama