Zioła wspomagające trawienie
Okres świąteczny i sylwestrowy obfituje w biesiadowanie przy stole. My jesteśmy szczęśliwi, ale nasz żołądek niekoniecznie. Jakie zioła mu pomogą?

Problemy trawienne to częsta przypadłość świąteczna kiedy trudno nam się oprzeć wielu pysznym, nie zawsze dietetycznym potrawom. Najprostszym i najzdrowszym sposobem na pobudzenie swojego trawienia jest sięgnięcie po ziołowe napary i dodawanie ziół do potraw.
Imbir – to kłącze które świetnie wpływa na pobudzanie śliny i soków żołądkowych. Dodatkowo imbir pomaga też łagodzić nudności. Aby wypić imbirową herbatkę wystarczy zalać starte kłącze gorącą wodą i odczekać kilka minut. Można też dodawać imbir do czarnej i zielonej herbaty. Imbir dodatkowo mocno rozgrzewa, co przydaje się zimą.
Kminek – ta popularna przyprawa dodawana jest do ciężkostrawnych dań (np. bigosu) nie tylko po to, aby podnieść jej walory smakowe, ale także aby pobudzić trawienie. Dzięki temu zapobiegamy wzdęciom! Olejek eteryczny z kminku działa też rozkurczowo i pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
Koper włoski – ma podobne działanie jak kminek. Wspomaga trawienie i działa rozkurczowo. Napar parzymy przez 10 min pod przykryciem, a następnie przecedzamy i powoli pijemy. W aptekach i sklepach zielarskich znajdziemy też koper w gotowych torebkach expresowych.
Mięta pieprzowa – świetnie pomaga w przypadku nieżytów żołądka i niestrawności. Zawiera olejki eteryczne i związki flawonoidowe, a także witaminę C. Napar z mięty należy pić po posiłku. Można go też zastąpić popularnymi kropelkami miętowymi dostępnymi w aptekach.
Melisa lekarska – znana przede wszystkim z działania uspokajającego, także na układ trawienny. Idealna w połączeniu z miętą w proporcjach 1:2 (łyżeczka mięty na dwie łyżeczki melisy).