Zielone warzywa i owoce
Czym różnią się od innych, kolorowych i dlaczego są tak zdrowe? Ich tajemnym składnikiem jest chlorofil do złudzenia podobny do hemoglobiny.
- kobieta.pl
Zielone warzywa i owoce zawierają cenny składnik – chlorofil. To właśnie dzięki zawartości chlorofilu, czyli naturalnego barwnika zyskują swój piękny zielony kolor. Chlorofil jest nazywany krwią dla roślin bo w budowie cząsteczkowej przypomina hemoglobinę.
Najpopularniejsze zielone warzywa to brokuły, zielona papryka, ogórek, cukinia, kabaczek, fasolka, wszelkie warzywa liściaste czyli sałata, kapusta, szpinak, szczaw, szczypiorek, natka pietruszki, rzeżucha, zioła i kiełki. Zielone owoce to przede wszystkim jabłka, kiwi, awokado, gruszki, agrest i limonki.
Chlorofil działa na organizm przede wszystkim oczyszczająco, pomaga pozbywać się z niego toksyn i metali ciężkich, zapobiega nowotworom i zwiększa krzepliwość krwi, a przede wszystkim zwiększa odporność. Dodatkowo zielone warzywa i owoce regulują perystaltykę jelit, stabilizują ciśnienie oraz w znacznym stopniu zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Zawierają one też kwas foliowy, zaliczany do witamin z grupy B szczególnie polecany kobietom planującym zajście w ciążę.
Szczególnie polecane jest przemycanie do naszego organizmu tych wszystkich witamin i składników odżywczych zielonych warzyw i owoców pod postacią soku. Podczas wyciskania nie poddajemy składniki soku obróbce termicznej dzięki czemu do naszego organizmu trafi 100% wszystkich minerałów.