Zdrowy deser: 5 pomysłów na słodkie, zdrowe, fit desery
Kto powiedział, że deser zawsze musi kojarzyć się z masą cukru i niezdrowych kalorii? Jeśli chcesz czuć się dobrze i cieszyć piękną sylwetką wcale nie musisz rezygnować z pysznych słodkich posiłków. Oto zdrowe desery, które z powodzeniem zastąpią klasyczne ciasta.
- Redakcja
Zdrowy deser: Praliny z fasoli
Zdrowy deser można stworzyć na bazie wielu składników, które wykorzystujemy na co dzień w kuchni. Jednym z nich jest fasola. Choć nie kojarzy się ona z deserami, można wyczarować z niej prawdziwe słodkie cuda. Będziemy potrzebować ok. 0,5 kg ugotowanej fasoli azuki, 250 g suszonych daktyli bez pestek, 50 g mleczka ryżowego oraz 50 g wiórków kokosowych do pralin oraz wiórki do obtoczenia pralin, według uznania. Fasolę przed ugotowaniem należy moczyć całą noc. Kiedy już ją ugotujemy należy odstawić do ostygnięcia. Daktyle natomiast moczymy do miękkości. Następnie wszystkie składniki blendujemy aż utworzą jednorodną masę. Nabieramy porcjami do rąk i tworzymy z niej kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych. Kulki wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Tak przygotowane praliny to dowód na to, że fit desery bez pieczenia są nie tylko szybsze w przygotowaniu od zwykłych ciast, ale także mogą przebić je smakiem.
Zdrowy deser: Ciasto bananowe
Szybki deser fit może być nie tylko smaczny, ale i sycący. Jego doskonałym przykładem jest bananowiec, który znany jest w wielu wersjach. Do przygotowania tej konkretnej potrzebować będziesz 4 bananów, 2 szklanek mąki owsianej (możesz zrobić ją samodzielnie mieląc płatki owsiane), 1/3 szklanki oleju kokosowego oraz cynamon do posypania. Do miski przesiewamy mąkę. W drugiej misce rozgniatamy dokładnie widelcem obrane banany. Wszystkie składniki łączymy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posypujemy cynamonem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez ok. godzinę, aż ciasto będzie brązowe na brzegach. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Zdrowy deser: Pudding z chia
Wielbiciele puddingów wcale nie muszą z nich rezygnować będąc na diecie. Szybki fit deser z nasion chia z musem truskawkowym z powodzeniem zastąpi tradycyjne puddingi. Przy tym jest nie tylko mniej tuczący, ale przede wszystkim o wiele zdrowszy. Do takiego deseru przygotuj 6 łyżek nasion chia, szklankę mleka 2%, 2 łyżki miodu lub ksylitolu do puddingu i 3 łyżki do musu truskawkowego, 6 łyżek mleczka kokosowego (można zastąpić je wiórkami kokosowymi) oraz 400 g truskawek. Nasiona chia należy zalać mlekiem, dodać miód lub ksylitol i dokładnie wymieszać, a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas warto przemieszać nasiona. Do przygotowania musu truskawkowego musimy zmiksować truskawki na gładką masę wraz z ksylitolem. Jeśli truskawki okażą się słodsze można zrezygnować z dosładzania lub zmniejszyć ilość słodzika. Mus najlepiej zrobić, gdy już wyciągniemy pudding z lodówki. Gotowym musem polewamy pudding. Jak widać, by zjeść coś słodkiego i zdrowego, wcale nie trzeba mieć ogromnych umiejętności cukierniczych. Pudding z nasion chia niemal robi się sam - składniki wystarczy tylko wymieszać, a po kilku godzinach w lodówce otrzymamy deser, który posmakuje nawet łasuchom.
Zdrowy deser: Brownie z czerwonej fasoli
Zdrowy deser może być także modyfikacją tego co znamy pod postacią nieco bardziej kalorycznych słodyczy. Brownie to świetny dodatek do popołudniowej kawki, który smakuje niemal wszystkim. Jednak nie zawsze musi być pełne cukru i kalorii. To kolejny przepis, w którym świetnie sprawdzi się znana z bardziej wytrawnych potraw fasola - tym razem czerwona. Oprócz puszki czerwonej fasoli potrzebne będą: 2 jajka, 3 łyżeczki kakao, 2 łyżki ksylitolu lub miodu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju kokosowego, 1 dojrzały banan. Możesz wykonać także zdrowszą wersję polewy z gorzkiej czekolady, 2 łyżek kakao, 1/4 szklanki mleka oraz łyżeczki ksylitolu lub miodu. Fasolę opłucz i przesyp do miski, dodaj do niej pozostałe składniki ciasta i blenduj do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie nałóż do niej ciasto i piecz przez ok. 50 minut. Czekoladę łamiemy na kostki i razem z innymi składnikami roztapiamy w rondelku, mieszając do uzyskania jednolitej masy.Ten zdrowy deser to świetna alternatywa dla miłośników czekolady.
Zdrowy deser: Owsiane batony
Batony to przekąska, na którą często decydujemy się w biegu, przez brak czasu. Jednak nie zawsze muszą być kaloryczne i pozbawione wartości odżywczych. Owsiane batony to zdrowy deser na bazie płatków owsianych i bakalii. Do ich przygotowania potrzebujesz: 1 szklankę płatków owsianych, 50 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich, 2 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki ziaren słonecznika, 3 łyżki miodu, 15 g masła lub oleju kokosowego, 30 g żurawiny, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, łyżka siemienia lnianego, 30 g rodzynek pokrojonych na kawałki. Płatki owsiane wraz ze słonecznikiem i orzechami rozkładamy na blasze równomiernie i prażymy przez ok. 7 min. w 175 stopniach. Dosypujemy do nich wiórki kokosowe i prażymy jeszcze przez max. 2 min. do lekkiego zbrązowienia. Po wyjęciu z piekarnika przesypujemy wszystko do miski. W rondelku podgrzewamy miód z masłem orzechowym i masłem. Po połączeniu składników zdejmujemy z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy. Dodajemy do miski z uprażonymi płatkami, a następnie wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Blachę wykładamy papierem, a następnie przekładamy na nią masę, wyrównujemy i pieczemy w 150 stopniach przez ok 30 min. Po całkowitym wystygnięciu kroimy batoniki.
Zdrowy deser: Fit muffiny
By przygotować pyszne fit muffiny potrzebne nam będą: 1 rozgnieciony widelcem banan, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, łyżka kakao, 3 łyżki erytrytolu, kilka kostek pokruszonej gorzkiej czekolady. Do banana dodajemy mleko, jajka, olej, a następnie mieszamy. W drugim naczyniu łączymy ze sobą suche składniki, z wyjątkiem czekolady. Następnie łączymy wszystko razem, dodając na końcu czekoladę. Pieczemy w foremkach w temperaturze 180 stopni przez ok. pół godziny.
Smacznego!