Zdrowa dieta: co jeść, by uniknąć chorób wywołanych przez wysoki poziom cholesterolu
Mimo że cholesterol jest substancją niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu, to jego nadmiar może być bardzo szkodliwy. Badania pokazują, że na hipercholesterolemię cierpi 61 proc. dorosłych Polaków, z czego tylko niewielki odsetek się leczy. Jak za pomocą diety można uniknąć schorzeń wywołanych wysokim poziomem cholesterolu?
Jedz ryby!
Nie sposób wyobrazić sobie zdrowej diety bez ryb – jeśli jest to dieta niskocholesterolowa, to warto postawić na świeże ryby morskie. Są one bogatym źródłem wielu związków mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, ale również kwasów Omega-3. Związki te korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi, co zmniejsza korzystnie wpływa na ryzyko wystąpienia schorzeń układu sercowo-naczyniowego.
Jedz owsiankę na śniadanie
Płatki owsiane, spożywane np. w postaci pysznej owsianki z dodatkiem bananów, są niezwykle bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy jest składnikiem bardzo sycącym, przez co ogranicza chęć sięgnięcia po niezdrowe: słone, tłuste i wysokokaloryczne przekąski, co może niekorzystnie wpływać na poziom cholesterolu we krwi. Płatki owsiane warto także przemycać np. do domowych wypieków: pełnoziarnistego chleba lub bułek.
Postaw na jabłka
Aby skutecznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi, warto ograniczyć jedzenie nasyconych tłuszczów zwierzęcych, na rzecz nienasyconych, pochodzenia roślinnego. Dobrym pomysłem będzie rezygnacja z niektórych środków do smarowania, takich jak masło oraz smalec i zastąpienie ich produktami roślinnymi, takimi jak Flora pro.activ, która skutecznie obniża cholesterol ze względu na zawarte w niej sterole roślinne. Poza tym, warto również zwiększyć spożycie oliwy z oliwek ioleju rzepakowego, które są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6.