Reklama

Gotowanie czy duszenie znacznie zmniejsza właściwości uczulające owoców. A ty będziesz pewna, że twoje dziecko otrzymuje codzienną porcję cennych składników odżywczych, szczególnie witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B, żelaza i miedzi, potasu, wapnia, cynku i wielu innych. Aby przetwory były naprawdę wysokiej jakości, czyli miały odpowiednią konsystencję, aromat, kolor, warto znać kilka zasad. Oto one.

Reklama

NAJWAŻNIEJSZE ZASADY

1.Wybieraj owoce i warzywa najlepiej z ekologicznych upraw lub z własnego ogródka (jeśli nie znajduje się przy ruchliwej drodze). Te dojrzałe, o intensywnej barwie, są najbogatsze w składniki odżywcze.
2.Słoiki myj w gorącej wodzie z detergentem, wypłucz je i wytrzyj. Te na niepasteryzowane przetwory wygotuj.
3.Sprawdzaj, czy pokrywki nie są zardzewiałe, nie kruszą się – najmniejsza nieszczelność sprawi, że przetwór się zepsuje.
4.Do krojenia używaj noży ze stali nierdzewnej (żelazo niszczy witaminy).
5. Przetwory gotuj tylko tyle, ile jest konieczne, aby uzyskały odpowiednią trwałość. To też „zaoszczędzi” witaminy.

NA WIELE SPOSOBÓW

Przysmaki z sadu i ogrodu możesz:
pasteryzować – czyli gotować słoiki razem z zawartością
kisić – w procesie naturalnej fermentacji bakterie produkują konserwujący kwas mlekowy
suszyć – przez odparowanie wody na słońcu lub w domowym piekarniku
mrozić – podzielone na małe porcje produkty zamrażaj w torebkach strunowych lub plastikowych pojemnikach.

Reklama

Również bardzo zdrowe – gotowe
Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie przetworów, gotowe znajdziesz na sklepowych półkach wśród produktów dla dzieci. Podobnie jak te domowe, możesz podawać je jako samodzielne dania lub dodatki do np. kaszek. Słoiczki dla dzieci mają zalety, których nie sposób nie docenić: warzywa i owoce są starannie przebadane pod kątem zawartości witamin, składników mineralnych, kalorii. A przygotowane w niewielkich opakowaniach nie mają szans, by się zepsuć, bo błyskawicznie znikają w buzi małego łasucha.

Reklama
Reklama
Reklama