Zapalenie spojówek
Przyczyny tej choroby bywają banalne - drobinki kurzu lub ostre światło słoneczne. Ona sama jednak nie jest banalna. Nie tylko dlatego, że kiedy oczy szczypią, pieką i łzawią, trudno ci normalnie funkcjonować.
- Naj
Cienka i przezroczysta błona wyściełająca powieki od wewnątrz to właśnie spojówka. Jej zapalenie to najczęstsza choroba oczu. Ma wiele przyczyn. Gdy w ciągu 2-3 dni nie mija, wybierz się do okulisty, żeby ustalił, jaki jest jej powód, i podjął leczenie.
Podrażnione przez słońce i kurz
Spojówki są bardzo delikatne. Może je podrażnić pył, nadmiar słońca czy dym tytoniowy. Kąpiele w basenie lub morzu, źle dobrane (za słabe lub za mocne) szkła optyczne, brak snu też powodują zapalenie spojówek. Wywołuje je również wielogodzinne siedzenie przed monitorem komputera, praca w klimatyzowanych pomieszczeniach.
Zapobieganie i leczenie
Spróbuj usunąć przyczynę choroby (np. noś okulary przeciwsłoneczne, unikaj zadymionych pomieszczeń). Jeśli to niemożliwe, staraj się neutralizować szkodliwe czynniki: używaj kropli nawilżających oczy (np. Visine, Artelac Uno Cl), gdy spędzasz wiele godzin dziennie przed komputerem, wietrz jak najczęściej pomieszczenia. W klimatyzowanych ustawiaj kwiaty zwiększające wilgotność powietrza, np. papirus. W przypadku zaczerwienienia, pieczenia oczu, stosuj kilka razy dziennie krople łagodzące objawy zapalenia spojówek (np. Starazolin).
Efekt uczulenia na pyłki
Nierzadkie jest alergiczne zapalenie spojówek, najczęściej związane z uczuleniem na pyłki roślin (towarzyszy mu zazwyczaj katar sienny). Przyczyną reakcji alergicznej może być też sierść zwierząt, roztocza kurzu domowego, kosmetyki.
Zapobieganie i leczenie
Najważniejsze jest unikanie alergenów. Gdy to niemożliwe, ulgę przyniosą ci leki przeciwhistaminowe i przeciwzapalne zalecone przez lekarza. Używaj płynów do przemywania (np. Oftarinol). Wypłukują z oczu pyłki, kurz czy resztki kosmetyków, które wywołały reakcję alergiczną. Płyny te stosuje się także przed zakropleniem leków, gdy powieki sklejone są ropną lub śluzowatą wydzieliną. Nie używaj w tym celu naparu z rumianku - niekiedy uczula.
Atak bakterii i wirusów
Jeśli przyczyną choroby są bakterie, np. paciorkowce, oprócz obrzęku i przekrwienia spojówek pojawia się wydzielina ropna, która powoduje, że rano trudno otworzyć oczy. Przy zakażeniu wirusami dominuje silny obrzęk spojówek ze swędzeniem i uczuciem ciała obcego pod powiekami.
Zapobieganie i leczenie
Przestrzegaj zasad higieny. Nie dotykaj oczu brudnymi rękami, by nie zakazić ich drobnoustrojami. Nie używaj cudzych ręczników, mydeł. Bakteryjne zapalenie spojówek, choć wydaje się groźne, można szybko wyleczyć kroplami z antybiotykiem lub sulfonamidami. Wirusowe może trwać kilka tygodni. Podczas kuracji stosuje się środki odkażające, czasem też antybiotyki, by zapobiec rozwinięciu się zakażenia bakteryjnego.
Dieta dobra dla wzroku
Jednym z elementów zapobiegania chorobom oczu jest dieta. Komponując jadłospis, nie zapominaj o substancjach dobroczynnych dla wzroku. A są to:
- Witamina A i beta-karoten (prowitamina A)
Zapobiegają stanom zapalnym oczu, zmniejszonemu wydzielaniu łez i kurzej ślepocie (pogorszenie widzenia po zmierzchu). Są silnymi przeciwutleniaczami, co oznacza, że neutralizuje wolne rodniki. Gdzie ją znaleźć: ryby morskie, żółtka jaj, masło, oleje roślinne, warzywa i owoce w żółtym i pomarańczowym kolorze. - Antocyjany
Wzmacniają naczynia krwionośne gałki ocznej, dzięki czemu jest lepiej odżywiona. Pobudzają produkcję rodopsyny, która zapewnia ostrość widzenia po zmroku, mają działanie przeciwzapalne. Gdzie je znaleźć: owoce i warzywa w kolorze czerwonym i fioletowym (np. czarne jagody, wiśnie, czerwona kapusta). - Witamina E
Chroni przed ograniczeniem pola widzenia. Silny przeciwulteniacz. Gdzie ją znaleźć: oleje roślinne, kiełki zbóż, warzywa o zielonych liściach, wątroba. - Luteina
Chroni oczy przed szkodliwym działaniem światła, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej, które powoduje utratę centralnego widzenia. Gdzie ją znaleźć: zielone warzywa liściaste (np. kapusta włoska, szpinak) oraz brokuły, brukselka.