Yerba mate - sekret jasnego umysłu
Dla niektórych picie „mate” jest rytuałem, dla innych eksperymentem smakowym. Nie ulega jednak wątpliwości, że napój ten kryje pod nutką tajemnicy sporą dawkę korzystnych dla nas składników.
- Justyna Piechocka, Diety Moje Gotowanie
Yerba mate jest naparem z Ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguriensis). Jej historia sięga XVI wieku – wtedy to misjonarze jezuici odkryli, że receptą na jasny umysł i odporność dla pewnego plemienia dorzecza Parny są liście wiecznie zielonego krzewu. Kwestią czasu było przeniesienie tego zwyczaju do Europy . Obecnie napój Yerba mate jest bardzo popularny w Brazylii, Argentynie, Paragwaju oraz Urugwaju.
Dla zdrowia
Francuscy naukowcy już w 1064 roku w raporcie swoich badań napisali:
"trudno znaleźć na świecie roślinę o tak dużej zawartości witamin i minerałów jaka jest w Mate". Teraz już wiemy, że teza ta jest jak najbardziej uzasadniona, bowiem Yerba mate:
- jest bogatym źródłem polifenoli, które są antyoksydantami i chronią organizm przed uszkodzeniami. Badania opublikowane w magazynie „Mutagenesis” dowodzą, że napar Yerba mate działa ochronnie również na DNA.
- obniża poziom złego cholesterolu i działa ochronnie na komórki wątroby.
- dzięki zawartości kofeiny może być doskonałym zastępnikiem kawy. Działa bowiem pobudzająco, likwiduje objawy zmęczenia, poprawia sprawność fizyczną i intelektualną oraz koncentrację. Zawartość kofeiny jest odmienna w różnych gatunkach. Waha się ona od 0,7 do 2 procent.
- działa moczopędnie, dzięki czemu łagodzi problemy z pęcherzem i pomaga w usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii.
- poprawia perystaltykę jelit i reguluję przemianę materii. CI. Heck, EG. de Mejia udowodnili ponadto, że Yerba mate chroni przed otyłością spowodowaną wysokotłuszczową dietą. Badania opublikowane w „J Hum Nutr Diet” dowodzą, że regularne spożywanie tego napoju przez osoby z nadwagą pozwala na osiągnięcie zmniejszenia masy ciała już po ok. 45 dniach.
Zła sława Yerba mate
Wiele osób słyszało zapewne o ujemnym działaniu mate. Chciałabym rozwiać te wątpliwości i uspokoić wszystkich poruszonych takimi doniesieniami. Fakt – pojawiły się badania, które udowadniają , że napar tej rośliny może mieć działanie niekorzystne. Okazało się, że w krajach, w których spożywanie Yerba mate jest znacznie większe niż konsumpcja przeciętna mamy do czynienia z większym występowaniem raka jamy ustnej, gardła, przełyku i pęcherza moczowego. Wyrok na Yerba mate okazał się jednak przedwczesny. Badania najprawdopodobniej były zakłócone przez fakt, że społeczeństwa, które chętnie sięgają po Yerba mate nie stronią również od alkoholu i papierosów, które to są ważnym czynnikiem powstawiania nowotworów. Dodatkowo w 2008 r. opublikowano wyniki badania wpływu naparów Yerba mate na myszy. Co ciekawe, nie stwierdzono toksycznego jej działania na wątrobę, nerki i pęcherz moczowy. Idąc dalej, badania epidemiologiczne przeprowadzone w Argentynie wykazały zwiększone ryzyko nowotworu pęcherza u pijących Mate i palących, nie doszukano się już takich powiązań u osób pijących ten napar i niepalących.
Jak widzimy Yerba mate daje nam wiele nadziei. Warto więc od czasu do czasu skorzystać z jej cennych właściwości, w myśl zasady „Wszystko z umiarem”.
Uwaga!
Mate nie powinny spożywać osoby z chorobą wrzodową.
Zasada parzenia Mate Parzenie Yerba mate powinno się odbywać według określonej zasady: 1. Yerba Mate parzy się w specjalnych naczynkach ( mate, guampa, tereré). 2. Do naczynia wsypujemy susz od ¼ do ¾ objętości. 3. Zatykamy naczynie dłonią i kilka razy przewracamy do góry dnem. 4. Przechylamy naczynie tak, aby susz tworzył spadek. 5. W naczyniu umieszczamy bombillę - specjalna rurkę. 6. Zalewamy susz wodą o temperaturze nie wyższej niż 70 st C. 7. Liście można zalewać kilkakrotnie dopóki nie stracą aromatu. Smacznego!