Wspomagajmy opalanie
Wszyscy mówią o szkodliwości słońca, a opalenizna jakoś nie wychodzi z mody. Korzystajmy więc z lata, ale róbmy to z głową! Nadmiar słońca szkodzi skórze. Wszystkiemu są winne wolne rodniki - agresywne cząsteczki, które powstają w organizmie m.in. na skutek działania promieni słonecznych.

Uruchamiają one procesy starzenia się organizmu, które najszybciej zauważymy właśnie na skórze.
Jak oswoić słońce
Czy możemy się zatem opalać? Oczywiście. Trzeba to jednak robić z umiarem, a ponadto zmodyfikować dietę tak, by skóra obroniła się przed wolnymi rodnikami. By je zwalczyć, skóra porzebuje przeciwutleniaczy. Do najważniejszych należy beta-karoten. Dostarczenie organizmowi dodatkowej jego porcji podnosi naturalną odporność skóry na słońce, pozwala szybciej i lepiej się opalić. Wspomaga też procesy odbudowy naskórka oraz odnowę włókien kolagenowych, które są "rusztowaniem" skóry. Sięgajmy zatem często po żółte i pomarańczowe warzywa i owoce (marchew, dynię, pomidory, morele, brzoskwinie, nektarynki) i zielone warzywa liściaste (szpinak, kalafiory, brokuły, sałatę, włoską kapustę, jarmuż i natkę).
Likopen i spółka
Szkodliwy wpływ promieniowania słonecznego neutralizuje likopen. Najbogatsze źródło likopenu to pomidory, a zwłaszcza wszelkie przetwory pomidorowe. Prócz likopenu warto dostarczyć organizmowi innych przeciwutleniaczy: żelaza, cynku, selenu, manganu i miedzi. Minerały te znajdziemy w ciemnych winogronach, jagodach, marchwi, kapuście, brokułach, czosnku, cebuli, rzeżusze, warzywach strączkowych, oliwie, rybach, orzechach i kaszach. Oprócz tych przeciwutleniaczy potrzeba nam trzech witamin, które powolą zachować ładny wygląd i świeży kolor skóry.
Mocna trójka Witamina A reguluje wzrost komórek skóry i przeciwdziała fotostarzeniu. Znajdziemy ją w rybach morskich, tranie, wątrobie, żółtkach jaj, olejach roślinnych. Witamina E łagodzi podrażnienia skóry wywołane przez słońce. Produkty bogate w tę witaminę to: soja, kiełki zbóż, olej słonecznikowy i sojowy, jaja, kasze, orzechy, masło, kapusta czerwona i włoska, biała fasola, płatki owsiane. Witamina C zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów skóry, a także wspomaga jej regenerację po silnym nasłonecznieniu. Jej najbogatsze źródła to: owoc dzikiej róży, czarne porzeczki, maliny, truskawki, kapusta, rzepa, chrzan, natka pietruszki i cytrusy.
Kiedy zacząć przygotowania? Opisywaną dietę trzeba zacząć stosować co najmniej na dwa tygodnie, a najlepiej na miesiąc przed rozpoczęciem intensywnego opalania, by składniki, wchłaniane w przewodzie pokarmowym, zdążyły dotrzeć do skóry i uodpornić ją na duże dawki promieni słonecznych. Dietę kontynuujemy w czasie opalania i po nim. Dzięki temu skóra zachowa piękną barwę i zdrowie.