Witamina B12 – co warto wiedzieć
Niedobór witaminy B12 (kobalamina) może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Warto zatem wiedzieć w jakie składniki wzbogacić swoją dietę aby go uniknąć.
- kobieta.pl
Jeśli nie odżywiasz się najlepiej, jesteś na znacznie ograniczonej diecie, pijesz sporo alkoholu, niedobór witaminy B12 może dotyczyć i Ciebie. Jakie są jego objawy? Ogólne osłabienie, bladość skóry i błon śluzowych, mrowienie w palcach, apatia, stany depresyjne, osłabienie siły mięśni kończyn, przedwczesne siwienie, pieczenie języka – to tylko niektóre z licznych, przykrych dolegliwości, które mogą towarzyszyć brakowi witaminy B12 w organizmie. Częstą konsekwencją bywa także anemia, brak tej witaminy wpływa także negatywnie na ikład nerwowy (może nawet prowadzić do paranoi).
Jak wzbogacić swoją dietę w tę cenną witaminę? Trzeba jeść mięso, ryby i produkty pochodzenia zwierzęcego – masło, jaja, mleko. B12 nie znajdziemy bowiem w roślinach. Osobom na diecie bezmięsnej, weganom polecamy zatem witaminę B12 w postaci suplementów – dostępnych w aptekach pigułek. To bardzo ważne!