Wiosenne sprzątanie
Możemy na tym wiele zyskać. Po usunięciu szkodliwych "śmieci" wszystkie narządy zaczną sprawniej pracować. Oczyszczony z toksyn organizm będzie silniejszy i lepiej poradzi sobie z kapryśną pogodą.
- Moje Gotowanie
Skóra odzyska świeży wygląd i ładny koloryt, minie uczucie zmęczenia, poprawi się przemiana materii i łatwiej pozbędziemy się zimowego sadełka. A zatem - zabierzmy się za wielkie sprzątanie.
Żadnych głodówek! Jemy normalnie, najlepiej pięć niewielkich posiłków dziennie, dbając jedynie o to, by były lekko strawne.
Oczyszczające soki
Właściwy efekt oczyszczający osiągniemy, pijąc świeżo wyciśnięty sok z cebuli lub sok z białej kapusty. Znakomicie regulują one wydzielanie soków żołądkowych, poprawiają trawienie i przyspieszają usuwanie toksyn z jelit, nerek, płuc i naczyń krwionośnych. Jedyną wadą może być ich smak, który nie każdemu odpowiada. Kuracja trwa dwa tygodnie. Sok z cebuli pijemy trzy razy dziennie, po 100 ml przed głównymi posiłkami. Jeśli natomiast zdecydujemy się na kapustę, to wcześniej, przez 3-4 dni poprzedzające kurację, wypijajmy codziennie trzy razy po szklance soku z marchwi. Dopiero potem, przez dwa tygodnie, pijemy jedną szklankę soku z kapusty rano, przed śniadaniem, a drugą przed wczesną kolacją.
Surówka na wieczór
Możemy też wybrać inny, smaczny i zdrowy sposób oczyszczenia organizmu. Zamiast kolacji codziennie jemy surówkę ze świeżo startej marchwi (średniej wielkości), jabłka i ćwiartki selera. Możemy dodać do niej parę kropli soku z cytryny, ale ani odrobiny cukru. Surówka, prócz zawartych w warzywach witamin, dostarczy organizmowi także sporej porcji błonnika, który wpłynie dobroczynnie na perystaltykę jelit i wymiecie z nich szkodliwe toksyny. Pamiętajmy też o uniwersalnym środku oczyszczającym nasz organizm, jakim jest niegazowana woda mineralna. Wspomaga ona procesy trawienia i oczyszczania, a także nawilża cerę, wysuszoną po zimie.