Warzywa przeciw toksynom – jak w naturalny sposób oczyścić organizm?
Marchew, buraki, groszek – te warzywa towarzyszą nam od pierwszych lat życia. Sięganie po nie bez wątpienia wiąże się z wielkimi korzyściami dla zdrowia. Znudzeni tradycyjną dietą szukamy inspiracji na smaczne i proste dania z ich udziałem. Z jakich rozwiązań możemy skorzystać?
Niezwykła moc warzyw – jak wpływają na nasze zdrowie?
Każde warzywo pozytywnie wpływa na stan naszego zdrowia. Pełne witamin i cennych minerałów pozwala nam cieszyć się dobrą formą. Które warto włączyć do diety? Cennymi składnikami surówek, zup oraz soków warzywnych są buraki. Wspierają one naturalną odporność naszego organizmu, a jednocześnie dostarczają mu wielu cennych witamin z grupy B. Zyskują na tym nasze serce oraz układ krwionośny. Wielką moc mają również pomidory cenione jako źródło witamin z grupy B, C oraz E. Znajduje się w nich również likopen – cenny składnik diety mającej chronić przed nowotworami oraz chorobami serca. W trosce o zdrowie można też włączyć do jadłospisu groszek. To doskonałe źródło witaminy C, D, K oraz witamin z grupy B. O jego wielkiej wartości odżywczej decyduje również beta-karoten – znany i ceniony za skuteczną ochronę przed chorobami nowotworowymi. Jest też najcenniejszym składnikiem znajdującym się w popularnej marchwi. Jej systematyczne spożywanie chroni nie tylko przed rakiem i skutkami starzenia się. Marchew wspiera nasz wzrok, dzięki czemu doskonale sprawdza się w diecie osób skazanych na długą pracę przed komputerem.
Niezwykłą moc warzyw mogą skutecznie wspierać zioła. Stosowane zamiast soli poprawią smak potraw. Tymianek, kolendra oraz bazylia to naturalne przyprawy, które cieszą się coraz większą popularnością. Świetnie smakują, a jednocześnie skutecznie wspierają nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Połączone ze świeżymi warzywami stają się wyjątkowymi dodatkami do surówek oraz gęstych zup.
W królestwie kremowych zup
Zupy-kremy to pożywne dania, które mogą jednocześnie oczarować smakiem. Sprawdzają się doskonale zarówno jako danie obiadowe, można po nie sięgać również między posiłkami. Przygotowana z naturalnych składników i warzyw najwyższej jakości zupa-krem świetnie sprawdza się jako lunch zjadany w pracy lub podwieczorek. Gotowe kremowe zupy do podgrzania w mikrofalówce mogą się okazać cennym sojusznikiem osób zapracowanych, które mimo braku czasu chcą zdrowo się odżywiać. Czy jednak gotowe zupy mogą być zdrowe? Większość z nas obawia się ich ze względu na konserwanty i barwniki – wszechobecne składniki gotowych potraw. Na szczęście rosnąca wiedza o zdrowym odżywianiu sprawia, że producenci takich warzywnych przekąsek stawiają na naturalność i unikają dodatków. Dobrym przykład daje tu MARWIT – marka kojarzona z sokami i zupami ze świeżych warzyw. Tu szybkość i komfort przygotowania łączą się ze 100% naturalnością produktów, a po kremowe zupy w czterech wybornych smakach może sięgać bez obaw każdy bez względu na wiek i styl życia.
Gęsty sok, gotowa surówka lub pożywna zupa-krem to ciekawe dodatki do codziennej diety. Sporządzone z tak popularnych warzyw jak marchew czy buraki świetnie wpływają na nasze zdrowie. Dzięki nim można cieszyć się wybornym smakiem, a jednocześnie w szybki i wygodny sposób wzbogacić menu o zestaw tak ważnych dla zdrowia witamin.