Reklama

W twoim gardle żyją różne bakterie, m.in. paciorkowce, gronkowce. Zazwyczaj nie są niebezpieczne, bo układ odpornościowy trzyma je w ryzach.
Zdarzają się jednak sytuacje, w których on zawodzi.

Reklama

Szok temperaturowy
Jeśli narazisz gardło na gwałtowne wyziębienie, np. pijąc napój z lodem, spada twoja odporność. Podobnie się dzieje, gdy szybko wychłodzisz ciało, wskakując do zimnej wody lub wchodząc do klimatyzowanego pomieszczenia. Wtedy drobnoustroje, zarówno żyjące w tobie, jak i pochodzące z zewnątrz, mają wprost idealne warunki do ataku.

Nasza rada
- W upał nie pij mocno schłodzonych napojów. Ich temperatura powinna wynosić co najmniej 15–17°C. Szczególnie niebezpieczne dla gardła są zimne napoje gazowane. Bąbelki rozpulchniają błonę śluzową, co ułatwia przeniknięcie do niej bakterii. Unikaj popijania gorących dań zimnymi płynami. Zapobiegniesz dużym różnicom temperatury.
- Zanim wejdziesz do morza czy basenu, nieco schłodź rozgrzane słońcem ciało. Weź chłodny prysznic lub przez chwilę pobrodź w płytkiej wodzie. Szybkie zanurzenie się w chłodnej toni spowoduje chwilowy spadek odporności, które mikroby skwapliwie wykorzystają.

Wysuszona błona śluzowa
Nie tylko różnice temperatur sprzyjają anginie latem. Przyczynia się do niej także sam upał. W gorące dni w Polsce powietrze jest zazwyczaj dość suche, a to sprzyja wysuszeniu błon śluzowych. Cały czas powinny być pokryte delikatną warstewką śluzu, który wychwytuje zanieczyszczenia oraz drobnoustroje wdychane z powietrzem. Trzeba zatem dbać o prawidłowe nawilżenie śluzówek.

Nasza rada
- Często, małymi porcjami (po kilka łyków) pij wodę mineralną. To dobry sposób na nawilżenie błon śluzowych i zapobiegnięcie odwodnieniu w upalne dni.
- Unikaj klimatyzacji, bo wysusza błony śluzowe. Latem wydmuchuje zimne powietrze, narażające gardło na wyziębienie.
Jeśli to możliwe, wyłącz klimatyzację lub ustaw ją na temperaturę o kilka stopni niższą niż na zewnątrz.

Dwa oblicza anginy
Choroba ta może być spowodowana zarówno przez bakterie, jak i wirusy. W pierwszym przypadku gardło jest zaczerwienione, obrzęknięte, a na migdałkach mogą utworzyć się ropne naloty. Objawom tym towarzyszy zazwyczaj wysoka temperatura i bardzo silny ból gardła. W przypadku takiej anginy idź do lekarza, bo potrzebujesz antybiotyku, który zapobiegnie powikłaniom – gorączce reumatycznej, kłębuszkowemu zapaleniu nerek, wadom
serca. Przy anginie wirusowej objawy są łagodniejsze. Nie pojawiają się ropne naloty na migdałkach, wysoka gorączka, ale może wystąpić kaszel i katar.

Nasza rada
Gdy poczujesz pieczenie w gardle, ratuj się tabletkami do ssania (np. Strepsils, Neo-angin) lub preparatami przeciwzapalnymi i przeciwbólowymi w aerozolu (np. Neoangin-N, Orofar). Terapię możesz wspomóc lekami przeciwgorączkowymi. Jeśli w ciągu 2–3 dni nie poczujesz się lepiej lub ból gardła się nasili, pojawi się gorączka, idź do lekarza. Niewykluczone, że infekcja wirusowa rozwinęła się w bakteryjną.

Nasza rada!
Korzystaj z umiarem z klimatyzacji w samochodzie. Ustaw ją na temperaturę niższą zaledwie o 4–5 stopni od temperatury powietrza na zewnątrz. Przed wejściem do klimatyzowanego pomieszczenia, postój przez chwilę w cieniu, by schłodzić ciało.

Reklama

Delikatnie z lodami
Latem trudno oprzeć się jedzeniu lodów, trzeba jednak zachować rozwagę, żeby uniknąć anginy. Powoli liż lody Nie gryź zarówno tych w waflu, jak i na patyku. Jedząc je łyżeczką, zanim przełkniesz kolejną porcję, poczekaj, aż się rozpuszczą w ustach. Nie popijaj gorącą kawą Narazisz gardło na dużą różnicę temperatur. Lepiej sięgnij po chłodną wodę.

Reklama
Reklama
Reklama