6 produktów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka
Rak to już choroba cywilizacyjna, na którą zapada ponad milion osób rocznie. Jak się chronić? Prócz regularnych badań, polecamy Wam te 6 produktów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
Aktualny tydzień do 28. stycznia ogłoszono tygodniem Pink Lips, w ramach kampanii edukacyjnej dla kobiet o raku szyjki macicy. Na znak solidarności z tą akcją społeczną malujemy usta na różowo i wrzucamy swoje zdjęcia z hashtagiem #PinkLips na Instagram i Facebook. Tego typu akcje są niesłychanie istotne biorąc pod uwagę fakt, że rak jest już chorobą cywilizacyjną, która tylko w 2016 dotknęła ponad 1,6 miliona ludzi na całym świecie. Jednym ze sposobów prewencji jest używanie we własnej kuchni składników bogatych w antyoksydanty, które mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Które produkty warto więc używać w swojej kuchni? Sprawdźcie.
1 z 5
Orzechy
Znane z wielu przydomowych ogródków orzechy, zwłaszcza włoskie to prawdziwy superfood. Włoskie zawierają prawie dwa razy więcej antyoksydantów niż np. orzechy laskowe. Bardzo wysoki poziom kwasu alfa-linolenowego, czyli kwasu tłuszczowego, wpływa prewencyjnie na ryzyko raka jelita grubego. Polifenole, również zawarte w orzechach, wpływają z kolei na zmniejszenie ryzyka raka prostaty. Prażenie orzechów włoskich pomaga organizmowi łatwiej przyswoić te cenne składniki.
2 z 5
Karczochy
Niektórzy je kochają, inni omijają z daleka. Prawda jest taka, że pochodzące z Włoch karczochy mają kilka naprawdę przydatnych mocy. Polifenole, których karczochy mają spore ilości, zabijają komórki rakowe odpowiedzialne za rozwój raka piersi i jelita grubego. Zapewniają też dobre źródło kwasu foliowego. Poza tym są łatwe w przygotowaniu, można je na przykład zgrillować na patelni i posypać solą morską.
3 z 5
Jagody
Sezonowe jagody z polskich lasów lub borówka amerykańska, którą mamy dostępną przez zdecydowanie dłuższy okres czasu są owocami, które z pewnością trzeba zaliczyć do super foods. Składnik jagód, ktpory warto znać? Antyocyjany. Naturalne barwniki pochodzenia roślinnego, które nadają jagodom ich piękny kolor. Antyocyjany to bardzo silne antyoksydanty nie pozwalające komórkom rakowym się rozwijać. Jagody są zresztą najsiniejszym przeciwutleczniaczem wśród innych owoców i warzyw.
4 z 5
Czerwone winogrona
Resweratrol to związek, który znajdziemy nie tylko w czerwonym winie. To on jest aktualnie dokładnie badany jako najbardziej skuteczny przy hamowaniu rozmnażania się komórek rakowych. Skórka czerwonych winogron to prawdziwa skarbnica tego związku. Wszystkie ciemne odmiany winogron zawierają poza tym katechiny i wspomniane już, antyocyjany - silne przeciwulteniacze.
5 z 5
Brukselki
Jeśli jeszcze nie włączyłyście do swojego jadłospisu brukselki, najwyższy czas to nadrobić. Tajemniczo brzmiące indole i izotiocyjaniany, które zawierają brukselki, hamują rozwijanie się guzów pęcherza, piersi, jelita grubego, wątroby i płuc. Naukowcy łączą też spożywanie dużej ilości brukselki ze zmniejszeniem ilości zachorowań na raka prostaty, płuc i raka piersi. Ta małe zielone warzywo jest też idealnym źródłem witamin K i C. Spróbujcie zgrillować brukselkę z dynią piżmową. To będzie hit!