Reklama

Chorzy na cukrzycę – ale też ci, którzy chcą jej uniknąć i żyć zdrowo – przy wyborze jedzenia powinni kierować się jego indeksem glikemicznym.
Bo im IG produktu jest niższe, tym mniej i wolniej podnosi poziom cukru we krwi. Dlatego zaleca się jedzenie niskotłuszczowych produktów białkowych (chudego nabiału, mięsa, ryb, olejów roślinnych), warzyw, jaj, orzechów, a zabrania np. piwa, białego pieczywa, płatków śniadaniowych czy słodyczy (mają bardzo wysoki indeks glikemiczny!).
Warto też pamiętać, żeby:
● zamiast smażenia i tradycyjnego pieczenia grillować i gotować, m.in. na parze (jeśli jednak wybieramy smażenie, to na małej ilości oliwy – ale z wytłoczyn, nie extra vergine, czyli z pierwszego tłoczenia!), i na patelni teflonowej
● warzywa i owoce jeść surowe
● przestrzegać pór posiłków: 4–5 razy dziennie, średnio co 3 godziny
● gotować al dente – rozgotowując warzywa czy produkty zbożowe, podnosimy ich indeks glikemiczny
● pożegnać alkohol i dania fast-food
● ruszać się! Przynajmniej godzinę dziennie. Codziennie.
Więcej: www.niedlacukrow.pl

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama