Reklama

Pijesz dużo kawy
Zapewne brakuje ci magnezu, bo picie tego aromatycznego napoju skutecznie wypłukuje z organizmu ten pierwiastek. Bywasz rozdrażniona, nie radzisz sobie w sytuacjach stresowych? To zaledwie dwa z wielu objawów niedoboru magnezu, który bierze udział niemal we wszystkich procesach biochemicznych zachodzących w organizmie. Pierwiastek ten wpływa na przewodzenie impulsów nerwowo-mięśniowych, z wapniem dba o mocne kości, zwiększa wydzielanie żółci i stymuluje wydzielanie adrenaliny, działa antymiażdżycowo i chroni przed przerostem prostaty. Brak magnezu ma wpływ na niedobór witaminy D i pogorszenie sprawności fizycznej.
Co robić?
Sięgnij po kawę wzbogaconą magnezem. Suplementowanie żywności staje się coraz powszechniejsze z powodu jej zubożenia w składniki odżywcze i trudniejszego ich przyswajania. Wybieraj też produkty bogate w magnez: kakao, gorzką czekoladę, orzechy, pestki dyni, migdały, kukurydzę czy białą fasolę.
Często sięgasz po alkohol
Cóż, w takim wypadku może ci brakować wielu witamin i składników mineralnych, ale przede wszystkim będziesz cierpiała na niedobór witaminy B 6 (pirydoksyny). Sygnałem, że tak jest, są często pojawiające się zajady. Witamina B 6 bierze udział m.in. w: metabolizmie aminokwasów i białek, wytwarzaniu enzymów, hormonów oraz krwi. Wpływa na prawidłową pracę mózgu i układu krążenia, stosuje się ją w leczeniu chorób nerek i terapii antynowotworowej. Objawy jej niedoboru to nie tylko zajady, ale także kamica nerkowa, depresja, problemy z pamięcią, zmęczenie oraz łatwość zapadania na wszelkie infekcje.
Co robić?
Wzbogać dietę w wieprzowinę, wątróbkę, otręby pszenne, rośliny strączkowe, drożdże i orzechy, ryby, suszone śliwki oraz owoce czarnego bzu. Nieco trudniejsza jest suplementacja. Po syntetyczną witaminę B6 można sięgnąć tylko po konsultacji z lekarzem, bo jej nadmiar jest równie groźny, co niedobór
Spodziewasz się dziecka
Może ci brakować kwasu foliowego, czyli witaminy B 9 (folacyny). Nie tylko dlatego, że rozwijający się płód potrzebuje tego składnika. Ponad połowa kobiet ma tzw. defekt enzymatyczny, który utrudnia jego wchłanianie. Ważna jest więc suplementacja folacyny przed i w czasie ciąży. Co więcej – kwasu foliowego brakuje wła-ściwie każdemu z nas. Jego najważniejsza rola to udział w powstawaniu DNA. Ma też działanie krwiotwórcze, chroni przed anemią i nowotworami (zwłaszcza szyjki macicy).
Co robić?
Należy jeść wątróbkę, szpinak, szparagi, soję, bób, brukselkę, brokuły i pomarańcze. Przyswajalność kwasu foliowego z diety wynosi około 50 proc. (i to bez defektu enzymatycznego), dlatego dobrze ją suplementować.
Jesteś wegetarianką
Na pewno masz niski poziom witaminy B 12 , która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wytwarzania krwi, energii, kwasów tłuszczowych. Wśród osób stosujących dietę makrobiotyczną niedobór witaminy B 12 wynosi ponad 90 proc.! Fizjologiczny problem z przyswajalnością tej substancji mają też osoby starsze.
Co robić?
Witamina B12 najlepiej przyswaja się z mięsa, wędlin, jaj i innych produktów odzwierzęcych. Wegetarianie i ludzie starsi powinni brać suplementy diety pod kontrolą lekarza.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama