Suplementy diety, kiedy pijesz kawę, alkohol, jesteś wegetarianką
Picie kawy, częste sięganie po alkohol, dieta wegetariańska, czy oczekiwanie dziecka to sytuacje, kiedy potrzebujesz suplementów diety. Oto rady.

Pijesz dużo kawy
Zapewne brakuje ci magnezu, bo picie tego aromatycznego napoju skutecznie wypłukuje z organizmu ten pierwiastek. Bywasz rozdrażniona, nie radzisz sobie w sytuacjach stresowych? To zaledwie dwa z wielu objawów niedoboru magnezu, który bierze udział niemal we wszystkich procesach biochemicznych zachodzących w organizmie. Pierwiastek ten wpływa na przewodzenie impulsów nerwowo-mięśniowych, z wapniem dba o mocne kości, zwiększa wydzielanie żółci i stymuluje wydzielanie adrenaliny, działa antymiażdżycowo i chroni przed przerostem prostaty. Brak magnezu ma wpływ na niedobór witaminy D i pogorszenie sprawności fizycznej.
Co robić?
Sięgnij po kawę wzbogaconą magnezem. Suplementowanie żywności staje się coraz powszechniejsze z powodu jej zubożenia w składniki odżywcze i trudniejszego ich przyswajania. Wybieraj też produkty bogate w magnez: kakao, gorzką czekoladę, orzechy, pestki dyni, migdały, kukurydzę czy białą fasolę.
Często sięgasz po alkohol
Cóż, w takim wypadku może ci brakować wielu witamin i składników mineralnych, ale przede wszystkim będziesz cierpiała na niedobór witaminy B 6 (pirydoksyny). Sygnałem, że tak jest, są często pojawiające się zajady. Witamina B 6 bierze udział m.in. w: metabolizmie aminokwasów i białek, wytwarzaniu enzymów, hormonów oraz krwi. Wpływa na prawidłową pracę mózgu i układu krążenia, stosuje się ją w leczeniu chorób nerek i terapii antynowotworowej. Objawy jej niedoboru to nie tylko zajady, ale także kamica nerkowa, depresja, problemy z pamięcią, zmęczenie oraz łatwość zapadania na wszelkie infekcje.
Co robić?
Wzbogać dietę w wieprzowinę, wątróbkę, otręby pszenne, rośliny strączkowe, drożdże i orzechy, ryby, suszone śliwki oraz owoce czarnego bzu. Nieco trudniejsza jest suplementacja. Po syntetyczną witaminę B6 można sięgnąć tylko po konsultacji z lekarzem, bo jej nadmiar jest równie groźny, co niedobór
Spodziewasz się dziecka
Może ci brakować kwasu foliowego, czyli witaminy B 9 (folacyny). Nie tylko dlatego, że rozwijający się płód potrzebuje tego składnika. Ponad połowa kobiet ma tzw. defekt enzymatyczny, który utrudnia jego wchłanianie. Ważna jest więc suplementacja folacyny przed i w czasie ciąży. Co więcej – kwasu foliowego brakuje wła-ściwie każdemu z nas. Jego najważniejsza rola to udział w powstawaniu DNA. Ma też działanie krwiotwórcze, chroni przed anemią i nowotworami (zwłaszcza szyjki macicy).
Co robić?
Należy jeść wątróbkę, szpinak, szparagi, soję, bób, brukselkę, brokuły i pomarańcze. Przyswajalność kwasu foliowego z diety wynosi około 50 proc. (i to bez defektu enzymatycznego), dlatego dobrze ją suplementować.
Jesteś wegetarianką
Na pewno masz niski poziom witaminy B 12 , która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wytwarzania krwi, energii, kwasów tłuszczowych. Wśród osób stosujących dietę makrobiotyczną niedobór witaminy B 12 wynosi ponad 90 proc.! Fizjologiczny problem z przyswajalnością tej substancji mają też osoby starsze.
Co robić?
Witamina B12 najlepiej przyswaja się z mięsa, wędlin, jaj i innych produktów odzwierzęcych. Wegetarianie i ludzie starsi powinni brać suplementy diety pod kontrolą lekarza.