Słoneczne pomarańcze
W okresie zimowym i wczesnowiosennym często sięgamy po owoce rosnące na południu. Dlaczego warto jeść pomarańcze?
- kobieta.pl
Drzewka pomarańczowe pochodzą z rejonów chin i wschodniej Azji. Słodkie owoce pomarańczy sprawiły, że hodowle tych drzew uprawia się obecnie głównie w Brazylii, USA i Chinach. To najbardziej popularne drzewo owocowe świata!
Owoce pomarańczy zwierają dużo witaminy C, beta-karotenu (stąd pomarańczowa barwa) oraz wody. Warto je jeść, bo wypłukują z organizmu toksyny. Witamina C podnosi zaś naszą odporność i jest świetnym antyoksydantem. Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę!
W pomarańczach znajdziemy też witaminy z grupy B i kwas foliowy. Wraz z obecnym tam potasem świetnie działają na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Jedzenie pomarańczy ma też działanie antynowotworowe i przeciwbakteryjne.
Pomarańcze to też doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Najwięcej znajdziemy go w błonkach rozdzielających cząstki owoców. Usprawnia on przemianę materii i sprzyja odchudzaniu. Wbrew słodkiemu smakowi owoców pomarańcze są niskokaloryczne. Ich 100 g zawiera około 47 kcal.
Oprócz samych owoców warto tez zainteresować się olejkami pomarańczowymi. Dodane do kąpieli mają właściwości antybakteryjne i łagodzące stany zapalne.