Reklama

Miód i inne pszczele produkty korzystnie wpływają na zdrowie. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszyscy mogą po nie sięgać. Dla cukrzyków niewskazany jest miód, alergikom nie służy np. propolis.

Reklama
MIÓD WZMACNIA SERCE

Przysmak ten to nektar kwiatowy lub spadź (wydzielina mszyc żerujących na kwiatach), przetworzony przez pszczoły za pomocą enzymów znajdujących się w ślinie. Jadany systematycznie hamuje rozwój miażdżycy i niedokrwiennej choroby serca, obniża ciśnienie tętnicze. Ponieważ zawiera substancje bakteriobójcze, warto po niego sięgać przy przeziębieniach, uporczywym kaszlu. Dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, bo zawiera acetylocholinę, potrzebną do przekazywania impulsów nerwowych. Zwiększa więc sprawność umysłową. Dobrze działa też na skórę. Wygładza ją, nawilża, regeneruje uszkodzony naskórek .

PROPOLIS GOI RANY

Pod tą nazwą kryje się kit pszczeli, żywiczna substancja używana przez pszczoły do uszczelniania ula i jego ochrony przed bakteriami, grzybami, pleśniami. W proplisie znajduje się kilkaset związków chemicznych, które znajdują zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń. Stosowany zewnętrznie w postaci maści, leczy trudno gojące się rany, owrzodzenia, egzemy i trądzik. Globulki dopochwowe z propolisem pomagają zwalczyć infekcje pochwy. Natomiast preparaty doustne z kitem pszczelim przydatne są przy zapaleniu dróg oddechowych i chorobach układu pokarmowego (np. wrzodach żołądka).

MLECZKO POPRAWIA FORMĘ

To niezwykle odżywczy produkt, który ma w sobie wiele cennych substancji. W ulu służy do karmienia larw pszczół przez pierwsze 3 dni życia. Natomiast królowa odżywia się nim przez całe życie i być może dlatego żyje 40 razy dłużej niż pozostałe pszczoły. Mleczko wzmacnia i regeneruje organizm, opóźnia starzenie, zwiększa potencjał fi zyczny i umysłowy. Ułatwia pokonanie stanów depresyjnych i bezsenności. Kurację wzmacniającą mleczkiem pszczelim warto przeprowadzić dwa razy do roku: wiosną i jesienią.

PYŁEK NA ODPORNOŚĆ
Reklama

Pszczoły znoszą do go do ula, a potem mieszają z miodem i wytwarzanymi przez siebie enzymami. W ten sposób powstaje tzw. pierzga, czyli łatwo przyswajalna odżywka dla pszczół. Służy ona dobrze także ludziom, bo wzmacnia organizm, zwiększa odporność. Ma jednak także wiele innych właściwości, np. poprawia przemianę materii, regeneruje wątrobę i łagodzi dolegliwości związane z klimakterium.

Reklama
Reklama
Reklama