Reklama

Pomagają też przy innych dolegliwościach. Nie żałuj ich więc sobie, przyrządzając codzienne posiłki. Można także przygotowywać z nich lecznicze napary czy pasty. Oto kilka przepisów z użyciem najpopularniejszych przypraw.

Reklama
CZOSNEK

Obniża nieco ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Poza tym zwalcza bakterie i wirusy, warto więc jadać go podczas grypy i przeziębienia (dwa drobno posiekane ząbki czosnku na kawałku chleba). Jeśli chcesz zatuszować jego zapach z ust, zjedz potem trochę natki pietruszki, jabłko lub ziarenko palonej kawy. Dodaje się do: mięs, marynat, sosów, sałatek.

IMBIR

Rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, przydatny jest więc przy przezię bie niu (zetrzyj centymetr korzenia imbiru, zalej szklanką wrzątku, dodaj łyżeczkę miodu i łyżkę soku z cytryny; pij między posiłkami). Zapobiega też mdłościom i ułatwia trawienie. Dodaje się do: pierników, dań warzywnych, pikli, herbaty, ryby.

MAJERANEK

Ułatwia trawienie, przynosi ulgę przy mdłościach. Działa też przeciwzapalnie, stąd majerankowy napar (łyżeczka ziół zalana filiżanką wrzątku) zapobiega przeziębieniom. Dodaje się do: potraw tłustych, zawiesistych zup, np. fasolowej, grochowej.

PIEPRZ

Zapobiega zaparciom, pobudza apetyt. Czarny obniża nieco ciśnienie krwi. Nalewka z pieprzu (4 łyżeczki zmielonego pieprzu zalej 100 ml spirytusu) rozgrzewa oraz łagodzi bóle stawów. Dodaje się do: zup, mięs, ryb.

ROZMARYN

Działa moczopędnie, przeciwzapalnie, zwiększa wydzielanie żółci, przyspiesza trawienie. Napar z rozmarynu (łyżeczka liści zalana szklanką wrzątku) może posłużyć do płukania gardła. Dodaje się do: tłustych mięs i ryb.

KMINEK

Pomaga przy wzdęciach, odbijaniu, bólach brzucha, zaparciach. Trawienie ułatwia np. napar z kminku, anyżu i kopru włoskiego zmieszanych w równych proporcjach. Łyżkę ziół zalej szklanką wrzątku; pij 2 razy dziennie po pół szklanki. Dodaje się do: sałatek, serów, pieczywa, mięs, surowej oraz gotowanej kapusty.

TYMIANEK

Działa wykrztuśnie, ponieważ pobudza ruchy rzęsek nabłonka wyściełającego drogi oddechowe i upłynnia wydzielinę (łyżkę ziela zalej 1,5 szklanki wrzątku, pij po ćwierć szklanki 2–3 razy dziennie). Dodaje się do: wywarów mięsnych, sosów, pieczonych mięs.

PAPRYKA OSTRA
Reklama

Ułatwia trawienie, pobudza wydzielanie soków trawiennych, przyspiesza przemianę materii. Można z niej przygotować znakomite lecznicze smarowidło do pieczywa: tłusty biały ser wymieszaj z papryką i niewielką ilością masła. Dodaje się do: pieczonego i duszonego mięsa, duszonych warzyw.

Reklama
Reklama
Reklama