Przyjaciele w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu - 5 składników, które warto włączyć do codziennego menu
Podczas zmagania się z podwyższonym poziomem cholesterolu, niezbędna jest nie tylko aktywność fizyczna, ale przede wszystkim zdrowy jadłospis. Co zatem powinno znaleźć się na talerzu, aby mieć pewność, że to pełnowartościowy posiłek?

Zasady zdrowego odżywiania
Jesteś tym, co jesz - to znane powiedzenie jest uniwersalną prawdą, powtarzaną prze dietetyków. Dbanie o różnorodność i regularność posiłków, a przede wszystkim o wysoką jakość spożywanych produktów, to inwestycja we własne zdrowie i doskonałe samopoczucie. Pełnowartościowe codzienne menu połączone z mało obciążającą, ale regularną aktywnością fizyczną, to klucz do utrzymującej się przez wiele lat wspaniałej kondycji organizmu. Należy pamiętać, żeby:
- rozpoczynać każdy dzień od pożywnego śniadania zjadanego w ciszy i spokoju (pierwszy posiłek pobudza metabolizm i pozytywnie nastraja na resztę dnia),
- spożywać od 4 do 5 lekkich posiłków dziennie, w przerwach nieprzekraczających 3-4 godzin,
- jeść kolację nie później niż 3 godziny przed położeniem się spać,
- jeść 5 porcji warzyw i owoców dziennie,
- ograniczyć zjadanie czerwonego mięsa, zastępując je w codziennym menu chudym drobiem i tłustymi rybami morskimi,
- zastąpić potrawy smażone i panierowane mięsa daniami pieczonymi, duszonymi, gotowanymi na parze i gotowanymi w wodzie.
Wyjątkowe potrzeby żywieniowe przy podwyższonym poziomie cholesterolu
Chcąc unormować poziom cholesterolu, trzeba pamiętać o unikaniu używek i sytuacji stresowych, a zasady zdrowego żywienia łączyć z regularną aktywnością fizyczną. Jednak przede wszystkim należy wziąć sobie do serca listę składników, które są sprzymierzeńcami w obniżaniu poziomu cholesterolu.
1. Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe - których najwięcej jest w rybach morskich, oleju rzepakowym, oliwie z oliwek, orzechach (przede wszystkim włoskich), nasionach słonecznika i pestkach dyni - podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL, a obniżają poziom LDL i trójglicerydów.
2. Stanole roślinne, zawarte np. w produktach do smarowania pieczywa Benecol, obniżają stężenie cholesterolu LDL we krwi.
3. Błonnik w formie pektyn zmniejszający wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Produkty bogate w pektyny to m.in. jabłka, agrest, porzeczki, czarne jagody i grejpfruty, a także marchew, dynia i nasiona roślin strączkowych, takie jak groch, fasola czy soja.
4. Witaminy A, C i E, które wspomagają obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Ich bogactwo można znaleźć w owocach, warzywach, rybach, olejach i orzechach.
5. Produkty sojowe, kojarzone zazwyczaj z kuchnią wegetariańską i wegańską, zmniejszają poziom całkowitego cholesterolu i frakcji LDL[1]. Warto zasmakować w kotletach sojowych czy parówkach sojowych.
Jadłospis obniżający cholesterol – przyzwyczajenia, które niweczą wysiłki
Znajomość zasad zdrowego żywienia i produktów, które są przyjaciółmi osób chcących obniżyć stężenie cholesterolu, mogą zniweczyć złe przyzwyczajenia.
- Z codziennego menu należy wykluczyć alkohol i ograniczyć do minimum spożywanie cukrów. Mając ochotę na słodką przekąskę, najlepiej wybrać owoce, jednak nawet je należy jeść w rozsądnej ilości
- Nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol pogarszają wyniki badań, dlatego wskazane jest unikanie masła, smalcu, twardych margaryn, czerwonego mięsa, wędlin i tłustego nabiału.
- Jajka, ze względu na wysoką zawartość cholesterolu, najlepiej jeść do 3 sztuk na tydzień, wg zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia.
- Niewskazane jest solenie potraw. Jedzeniu można za to dodawać smaku za pomocą ziół.
- Słodzone soki owocowe w kartonach i butelkach mogą zrobić więcej złego niż dobrego. Zalecana dzienna porcja płynów dla osoby dorosłej wynosi od 1,5 do 2 litrów, dlatego najlepiej pić niegazowaną wodę mineralną, zieloną herbatę i soki świeżo wyciskane z owoców.
[1] mgr Gabriela Wanat, Jedzenie na obniżenie cholesterolu, abcZdrowie.pl, dostęp 9.02.2015 r.