7 POLSKICH superfoods - są lepsze niż nasiona chia!
Czym zastąpić modne jagody goji i algi? Zobacz najzdrowsze produkty z Polski.
Co to jest superfood?
Pod hasłem superfood kryje się zdrowa, nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego, która ma właściwości lecznicze. Ale warto wiedzieć, że superfoody to nie tylko modne jagody goji czy nasiona chia, ale też polskie produkty. Jedząc je codziennie, unikniemy wielu chorób. Najpopularniejsze superfoods to:
- jarmuż
- czosnek
- jagody acai
- jagody goji
- orzechy
- algi
- aloes
- świeży olej lniany i rzepakowy
1 z 6
Polskie superfoods - żurawina
To świetne źródło błonnika, jodu i wapnia. Ma dużo witaminy C, która zakwasza mocz, więc chroni przed infekcjami układu moczowego. Jej działanie przeciwbakteryjne przydaje się też w profilaktyce paradontozy czy wrzodów żołądka. Żurawina zmniejsza także ryzyko chorób serca.
2 z 6
Polskie superfoods - rzepa
Powiedzenie: „Krzepki jak rzepa” ma w sobie dużo prawdy. Dziś to warzywo znów staje się popularne. To dobrze, bo ma niewiele kalorii, a mnóstwo wartości odżywczych. Zawiera dużo potasu, magnezu i wapnia. Jest również świetnym źródłem błonnika i witaminy C. Korzeń w smaku przypomina rzodkiewkę, alejadalne są też liście, które można dodać do sałatki lub zblanszować i zrobić tartę. Wywar z rzepy z kolei wzmacnia włosy i pomaga pozbyć się łupieżu.
3 z 6
Polskie superfoods - pokrzywa
Usprawnia pracę trzustki, wątroby i żołądka Korzystnie wpływa na nerki. Działa też jak naturalny antybiotyk i wzmacnia odporność. Ma dużo żelaza, więc pomaga przy niedokrwistości. Świetna na surowo, zwłaszczawczesną wiosną. Warto z niej robić sałatki, dodawać do zup lub zapiekanek. Można z niej robić sok lub ususzyć W formie płynnej mawłaściwości odtruwające i moczopędne. Napar z suszu pomaga przy problemach gastrycznych.
4 z 6
Polskie superfoods - natka pietruszki
To niedoceniana roślina. Nać pietruszki ma bardzo dużo witaminy C, żelaza i beta-karotenu. Wzmacnia więc organizm, zapobiega anemii, a także chroni przed kamicą nerkową. Warto wiedzieć, że nadaje się nie tylko do posypywania zup czy purée. To może być główny składnik pesto czy sałatki tabbouleh z kaszy kuskus, pomidorów i oliwek.
5 z 6
Polskie superfoods - morwa
Może być biała i czarna. Obniża poziom cukru we krwi. To dobra wiadomość nie tylko dla osób z cukrzycą, ale także tych, które chcą zmniejszyć apetyt na słodycze. Oprócz tego ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i moczopędne. Można z niej robić dżemy, wina, marmolady, soki czy nalewki.
6 z 6
Polskie superfoods - ostropest
Warto o nim pamiętać nie tylko w sezoniegrillowym, gdy przysmakami z rusztu mocno obciążamy wątrobę. Szkodzimy jej przez cały rok, bo wątroba musi na bieżąco czyścić organizm z nadmiaru tłuszczu, alkoholu czy pozostałości leków. Dlatego warto wspomóc ją, stosując regularnie ostropest plamisty. Ta roślina to dobre źródło sylimaryny, składnika wielu preparatów poprawiających pracę wątroby. Może pomóc jej w regeneracji. Sproszkowany ostropest warto dodawać do owsianki, zup, sałatek.